Naslovna Najnovije Talibani zabranili muziku, pa ubili narodnog pjevača za primjer

Talibani zabranili muziku, pa ubili narodnog pjevača za primjer

Talibani su ubili avganistanskog pjevača narodne muzike samo nekoliko dana nakon što su najavili da će izvođenje muzike na javnim mjestima biti zabranjeno, javlja „al-Arabija“.

Pevač Favad Andarabi je brutalno ubijen u selu Kišnabad u dolini Andarab, objavio je na Tviteru bivši avganistanski ministar unutrašnjih poslova Masud Andarabi.

„Brutalnost talibana se nastavlja u Andarabu. Danas su brutalno ubili narodnog pjevača Favada Andarabija koji je donosio radost ovoj dolini i njenim ljudima“, napisao je Andarabi u tvitu uz snimak pjevača. Kako prenose svjetski mediji, Favad je izvučen iz svog doma na silu, a onda ubijen.

Podsjetimo, portparol talibana Zabihulah Mudžahid je prije nekoliko dana za objavio da će muzika na javnim mjestima biti zabranjena.

„Muzika je zabranjena u islamu, ali nadam se da ćemo uvjeriti ljude da ne rade takve stvari, umjesto da vršimo pritisak na njih“, rekao je on.

U Avganistanu je pod vlasti talibana devedesetih godina većina muzičkog, televizijskog i filmskog sadržaja bila zabranjena. Kršenje tih zabrana za sobom je povlačilo ozbiljne posljedice.

Nakon američke intervencije 2001. godine avganistanska muzička scena je procvjetala – organizovali su se koncerti i festivali, a pokrenut je i Avganistanski nacionalni institut za muziku. U tom institutu stvoren je i ženski orkestar, koji je nastupao po zemlji i inostranstvu.

 

 

(Mondo)