Naslovna Društvo Trebinje: Festival folkora okupio 800 učesnika iz zemlje i regiona

Trebinje: Festival folkora okupio 800 učesnika iz zemlje i regiona

0

Svečanim defileom učesnika i nastupom u Dučićevoj ulici večeras je u Trebinju počeo osmi Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansabala, pjevačkih grupa i solista „Veče folklora pored Trebišnjice“, a ovogodišnja smotra okupila je 800 folklorista iz BiH i regiona.

U ime organizatora Ansambla nacionalnih igara „Јovan Dučić“ Nebojša Ratković se zahvalio gradu Trebinju i Elektroprivredi Republike Srpske koja je kao generalni sponzor dala podršku Festivalu.

– Spojili smo mladost i iskustvo ovdje se na sceni prikazuju izvođački A sastavi, vokalne grupe, solisti, ženske i muške pjevačke grupe koji će da prikažu večeras šta su donijeli iz svojih krajeva – kaže Ratković.

Ratković je istakao da je Festival takmičarskog i revijalnog karaktera, a najboljima će sutra biti uručene zlatna, srebrna i bronzana statua Јovana Dučića.

On je dodao da će prvi put nagrada Јovan Dučić biti dodijeljena i najboljem orkestru.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković rekao je novinarima da je nakon godinu dana ovaj festival prvi međunarodnog karaktera koji se održava u široj regiji, te da će veliki broj kvalitetnih ansambla prezentovati u Trebinju šta znaju i kako čuvaju folklor, kulturu i tradiciju.

– Grad Trebinje je dao maksimalnu podršku Festivalu u saradnji i organizaciji sa Ansamblom nacionalnih igara „Јovan Dučić“. Očekujemo da će učesnici prezentovati bogato kulturno-istorijsko nasljeđe i tradciju srpskog naroda u Trebinju, a kasnije u svojim sredinama i u široj regiji – rekao je Bošković.

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Pionir“ iz Zrenjanina Radovan Moldovan rekao je novinarima da mu je drago da su ponovo u Trebinju, te da će se večeras predstaviti igrama iz Banata, a sutra rusinskim.

Svečani defile učesnika festivala ulicama Trebinja planiran je i za sutra od 19.00 časova, a od 20.00 časova i koncert u Dučićevoj ulici. U slučaju kiše ove manifestacije biće održane u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: