25.7 C
Banja Luka

Trebinjska pera tupa pred istinom – Ovako žive trebinjski novinari, primaju i po dvije plate

Slobodni i nezavisni mediji su ključ snažnije demokratije, informisanog društva i zaštite osnovnih ljudskih prava. Novinarski posao nije nimalo lak, jer novinarska sloboda podrazumijeva hrabrost, katkad srce, kičmu, ličnu i profesionalnu etiku, čvrst karakter, znanje novinarskog zanata i još mnogo toga.

U proteklih par godina u Republici Srpskoj, po pitanju slobode medija, nije se dogodila nikakva značajna promjena nabolje, naprotiv stanje je svakoga dana sve gore i gore.

Prije par mjeseci dogodili su se verbalni kao i fizički napadi na slobodne novinare. Jedan od posljednjih primjera je verbalni napad odbornika SNSD-a u bilećkoj Skupštini, Ljuba Vukovića na novinarku Direkt portala, Jelenu Dendu Borjan.

Na području istočne Hercegovine postoji veliki broj medija. Nažalost, neki od njih su pod stalnim pritiskom, bez prava na slobodu mišljenja i govora.
Javni servis je odavno, umjesto u službi građana, u rukama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

Radio Trebinje bi trebao da bude koliko toliko neutralan jer se finansira iz budzeta Grada Trebinja, a oni su odavno postali javno glasilo Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Previše je portala za malu sredinu kao što je Trebinje. Svako može da pokrene portal i da piše šta hoće, a da pri tom ne odgovara za to.Privatni portali, većinom, su našli svoje mjesto – pod okriljem političara ili ekonomski jakih privrednih subjekta.

Jedan od najčitanijih portala u Istočnoj Hercegovini “TrebinjeLive” koliko god da pokušava prikazati novinarsku neutralnost, javno radi za trebinjski SNSD.

U prilog svemu ovome ide i fotografija koja je objavljena na Fejsbuk stranici direktora “Hidroelektrane na Trebišnjici”, Gordana Mišeljića.

Neđo Čebedžija i Godan Mišeljić sa trebinjskim tkz. “Novinarima”

Na fotografiji su pored njega novinarka portala Hercegovina Press Ana Bokonjić, vlasnik portala Trebinje Live, Božo Morić i novinarka Milosava Supić-Vuković a u opisu slike piše “radno konsultativni sastanak”.

Očigledno je da ovi novinari na konsultacije i instrukcije dolaze kod kadrova SNSD-a, samo nam nije jasno kakve konsultacije mogu dobiti od Neđa Ćebedžije, poznatog trebinjskog preletača koji ni sam ne zna u koliko je političkih partija do danas bio.

Vlasnik portala Trebinjelive.info

Božo Morić inače pored portala radi u kabinetu Gradonačelnika Trebinja, Mirka Ćurića i tamo ima visoku platu, a u slobodno vrijeme trguje nekretninama što dokazuje i sajt Nekretninetrebinje.com

“Slobodni novinari” sa Jovicom Vlatkovićem i Slobodanom Čomićem

Nagradu za “objektivno” izvjestavanje i rad za aktuelnu vlast dobila je i novinarka portala Hercegovina Press, Ana Bokonjić Buha, koja je zaposlena u Elektroprivredu Republike Srpske.
Bokonjić Buha bila je portparol SNSD-a, Ilije Tamindžije, Gordana Mišeljića i Luke Petrovića i tekođe je vodila žustru kampanju u korist SNSD-a, a trenutno je portparol u Elektroprivredi Republike Srpske. Bokonjić je dobro unovčila svoje “novinarsko znanje” tako da trenutno obavlja dva posla i prima najmanje dvije plate.

Milosava Supić-Vuković sa Ilijom Tamindžijom

Da apsurd bude veći, najpoznatija novinarka Herceg televizije i vlasnica portala X-portal.net, Tanja Tomić-Škero na prošlim Lokalnim izborima bila je kandidat ispred SNSD-a za odbornika u Skupštini grada Trebinja.

Novinarka Herceg TV-a i vlasnica X-portal.net

Što bi starogrčki državnik Perikle rekao “Tajna slobode počiva u hrabrosti”.  Mi verujemo u to da svako ima pravo da živi kako god želi, sve dok ne povređuje druge, ali bolje je umrijeti boreći se za slobodu nego robovati cijelog života!

 

 

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here