28.7 C
Banja Luka

Trebinjskoj publici predstavljena knjiga Lazara Radana o hercegovačkom ustanku

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je održana promocija knjige „Ustanak u istočnoj Hercegovini 1875- 1878“, istoričara Lazara Radana.

„Osnovni motiv za pisanje ove knjige je bio da hercegovački ustanak konačno dobije svoju verziju priče, napisanu na jednom mjestu. Naravno, ova knjiga predstavlja bazu za dalja istraživanja, jer da bi se napisala kompletna priča o hercegovačkom ustanku, potrebno je obići arhive u Istanbulu, Beču, Moskvi za šta mi trenutno nemamo ni finansijskih, ni jezičkih sposobnosti“, rekao je autor knjige Lazar Radan.

On je dodao da je za pisanje knjige koristio oko 180 bibliografskih jedinica.

„Koristio sam i arhivska dokumenta iz Fonda Mića Ljubibratića, kao i Državni arhiv u Dubrovniku – Fond obitelji Čingrija koji su bili dostupni sa novim informacijama i podacima. Posebno me zainteresovala trebinjska bitka, riječ je o dobrom planu vojvode Mića Ljubibratića za napad na Trebinje. Ono što je mene iznenadilo jeste da je dubrovački odbor za pomoć pružao nevjerovatnu pomoć hercegovačkim ustancima“, naveo je Radan.

Dr Radovan Subić, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci kaže da do sada nije napisana knjiga o hercegovačkom ustanku od strane profesionalnog istoričara.

Leutar.net Trebinjskoj publici predstavljena knjiga Lazara Radana o hercegovačkom ustanku

„Istorija hercegovačkog ustanka ostaje sve do danas jedna nezavršena tema srpske istoriografije. Knjiga Lazara Radana, koja je suštinski utemeljena na dosadašnjem istoriografskom doprinosu, sjajan je temelj za dalja naučna istraživanja u arhivima širom Evrope, koji će dati pravi odgovor na kompleksnost ovog pitanja. Istovremeno, knjiga je sjajna za širu čitalačku publiku jer često ovakve teme tretiraju razni istorijski entuzijasti, koji u pisanju o hercegovačkom ustanku govore možda više o svojoj porodici, mitovima i legendama, a u istoriografiji bi trebalo pisati bez strasti i sa znanjem, što je Lazar Radan i uspio da uradi“, naveo je dr Subić.

Lazar Radan je rođen 7. maja 1998. godine u Trebinju. Diplomirao je 2021. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, na Odsjeku za istoriju. Master studije završio je 2022. godine odbranivši  master tezu „Ustanak u istočnoj Hercegovini 1875 – 1878“, prosječnom ocjenom 10. Od 2022. godine doktorand je na matičnom fakultetu.

Izvor: Radio Trebinje

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here