22.7 C
Banja Luka

Ukrajina prelazi na gregorijanski kalendar – Božić će slaviti 25. decembra

Poglavar raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanije Dumenko i poglavar Ukrajinske grko-katoličke crkve (UGKC) Svjatoslav Ševčuk na sastanku 24. decembra dogovorili su se o prelasku na novi crkveni kalendar – gregorijanski, prenosi sajt UGKC.

„Poglavari crkava su posebnu pažnju posvijetili usaglašavanju stavova o reformi crkvenog kalendara, koji se svaki put sve akutnije pojavljuje pred božićne i vaskršnje praznike. Nakon diskusije, predloženo je formiranje zajedničke radne grupe, koja bi trebalo da sveobuhvatno prouči ovo pitanje. Ova radna grupa treba da izradi konkretne prijedloge za Poglavare i Sinode obje Crkve u kontekstu priprema za proslavu 1700-godišnjice Prvog Vaseljenskog Sabora, održanog u Nikeji 325. godine. Na ovom Saboru utvrđena su kalendarska načela crkvenog života“, navodi se u saopštenju.

Ševčuk je Dumenku dao i pismo u kojem je iznjeo razmišljanja sveštenstva UGKC u vezi sa crkvenim kalendarom.

Patrijarh Vartolomej je u crkvi Svetog Đorđa u Istanbulu potpisao zvanični zahtijev Volinske eparhije Pravoslavne crkve Ukrajine (Zapadna Ukrajina) za prelazak na novojulijanski (gregorijanski) kalendar, napisao je na svojoj stranici na fejsbuku novinar iz Lucka Andrej Gnatjuk.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here