24.7 C
Banja Luka

Ukrajina se trese od STRAHA: Na granice se nalazi 90.000 RUSKIH VOJNIKA! ČEKA SE PUTINOVA NAREDBA?

Nakon nedavno održanih manevara, Rusija je ostavila brojne jedinice nedaleko od granice s Ukrajinom i sada njihov broj ukupno iznosi 90.000, objavilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Ruske oružane snage su u posljednjem periodu održale seriju velikih vojnih vježbi, u kojima su učestvovali brojni rodovi vojske, uključujući padobrance, navodi Ministarstvo i dodaje kako su nakon obuke ostale jedinice 41. armije i nalaze se 260 kilometara od granice.

„Treba istaći da se Ruska Federacija periodično koristi praksom prebacivanja i akumuliranja vojnih jedinica kako bi održala tenzije u regiji i politički pritisak na susjedne države“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ovog proljeća Moskva je alarmirala Kijev, raspoređivanjem više od 100.000 vojnika duž granice s Ukrajinom, no kasnije ih je povukla u baze.

U ponedjeljak je Ministarstvo odbrane Ukrajine negiralo medijske navode da Rusija gomila jedinice na granici, kazavši kako nije primijećeno povećanje snaga niti broja komada naoružanja.

Američki medij „Politiko“ je objavio kako je u ponedjeljak komercijalni satelit napravio snimke koje potvrđuju nedavne izvještaje da Rusija ponovo okuplja jedinice i opremu na granici s Ukrajinom, prenosi „Al Džazira Balkans“.

Satelitski snimci američke svemirske kompanije pokazali su blizu 1.000 vojnih vozila kod ruskog grada Jelnje, 250 kilometara sjeverno od granice s Ukrajinom.

Kremlj je objavio kako Rusija održava vojno prisustvo na svojoj teritoriji gdje god smatra da je neophodno!

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here