20.7 C
Banja Luka

Ukrajinski general objasnio šta ruske snage rade kod Harkova

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Pavliuk je u intervjuu za britanski The Economist rekao da će rat ući u kritičnu fazu u naredna dva mjeseca, dodajući da ruske snage trenutno traže najpovoljniji smjer za svoju ofanzivu.

U isto vrijeme ukrajinska vojska priprema novih 10 brigada koje će odbijati ruske napade, rekao je on.

Prema Pavliukovim riječima, nedavno odobrena američka pomoć u oružju i opremi je tek počela stizati na bojište, na kojom Rusi trenutno koriste sve što imaju.

„Rusija zna da bi se, ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mjesec ili dva, situacija mogla okrenuti protiv njih“, rekao je ukrajinski general, koji vjeruje da će se, uprkos prodoru na sjeveroistoku prema Harkovu, Rusi nastaviti fokusirati na istočne regije Donjeck i Lugans, prenosi Index.

„Agresori trenutno ispituju stabilnost naših obrambenih linija na bojištu prije nego što odaberu najprikladniji smjer za ofanzivu“, zaključio je general.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Rusija pokrenula novu ofanzivu u Harkovskoj oblasti.

„Rusija je pokrenula novi talas ofanzivnih akcija u smjeru Harkova. Naši branitelji dočekali su ih s kopnenim snagama, brigadama i artiljerijom“, rekao je Zelenski na pres konferenciji u Kijevu, dodajući da bi Rusi mogli poslati još snaga koje bi pružile podršku prodoru na sjeveroistoku.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here