Naslovna Izdvajamo Upravna inspekcija podržala Pejku Medić: BH Radio trenutno ima dva direktora

Upravna inspekcija podržala Pejku Medić: BH Radio trenutno ima dva direktora

0

Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH naložila је generalnom direktoru BHRT Belminu Karamehmedoviću da poništi ponudu ugovora o radu koju je početkom juna uručio direktorici BH Radija Pejki Medić, nakon isteka njenog petogodišnjeg mandata u ovoj kući.

Upravni inspektorat utvrdio je da je ponuda nezakonita jer ponuđeno mjesto – producent urednik 1 – nije upražnjeno prema Pravilniku o sistematizaciji, kako je to Karamehmedović naveo u ponudi novog ugovora o radu Pejki Medić. Pošto je Medićeva 12. juna 2017. godine potpisala ugovor o radu na neodređeno vrijeme, to praktično znači da je ona još uvijek direktor BHR1.

U međuvremenu UO BHRT-a je za direktora BHR1 imenovao bivšeg portparola Zavoda za udžbenike RS, Dejana Kerletu, tako da koliko god to delovalo apsurdno, BH radio 1 trenutno ima dva direktora.

Ministarstvo pravde BiH Rješenjem od 25.07.2022. godine naložilo je BHRT-u da u roku od tri mjeseca uskladi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta sa stvarnim brojem zaposlenih u ovom javnom servisu te Pejki Medić ponudi novi Ugovor o radu na neodređeno vrijeme u skladu sa Pravilnikom o sistematizaciji.

Iako su u BHRT-u znali da ovo radno mjesto ne postoji, dva mjeseca su pokušavali da Medićevu rasporede za producenta urednika 1 u Sektoru BHR1. Zbog stresa i pritisaka kojima je bila izložena, Medićeva je završila na bolovanju, ali uprkos tome čelnici BHRT nisu odustajali od namjere da je nezakonito rasporede. Medićevoj je junska plata isplaćena prema koeficijentu direktora BHR1, dok je u zaglavlju platne liste navedeno da je ona raspoređena na radno mjesto producenta urednika 1, iako ono ne postoji u Sektoru BHR1.

Medićeva kaže da je očekivala ovakvo inspekcijsko rješenje, jer posjeduje materijalne dokaze koje je BHRT pokušao da prikrije i od Upravne inspekcije i od Ombudsmana za ljudska prava BiH. Interesantno je da je odgovor Ombudsmanu umjesto generalnog direktora BHRT- a Belmina Karamehmedovića potpisao novi član Poslovodnog odbora, odnosno novoimenovani direktor BHR1 Dejan Kerleta.

„Od Kerlete očekujem da nakon Rješenja Upravne inspekcije povuče potpis sa dokumenta upućenog Ombudsmanu BiH koji ili nije pročitao ili je ucijenjen da ga potpiše“, kaže Medićeva.

Svako drugo Kerletino postupanje, dodaje ona, bilo bi saučesništvo u kršenju zakona u BHRT-u što bi trebalo da zna, jer će svjedočiti u postupku koji ona planira pokrenuti pred Sudom BiH.

Medićeva tvrdi da BHRT već godinama krši zakon potpisujući nezakonite ugovore o radu sa zaposlenima. I dok radnici ćute i trpe, Medićeva smatra da je vrijeme da se bahatom i neodgovornom ponašanju pojedinaca u BHRT-u stane u kraj i najavljuje nove prijave o nezakonitostima u javnom servisu BiH.

“Najveću odgovornost za nepoštovanje zakona i akata kuće, osim direktora BHRT-a snose i članovi UO žmireći na sve ono što se dešava u ovoj kući. Iako su dužni da spriječe menadžment da krši zakon i akte kuće oni ćute i to sve aminuju, a za to ćutanje primaju 2800 KM mjesečno”, kaže Medićeva.

Ona ističe da poslije rješenja Upravne inspekcije član UO BHRT-a iz Republike Srpske Rajko Radovanović, zajedno sa drugim članom Slavkom Rolihom iz Laktaša, treba da pokrene pitanje odgovornosti Belmina Karamehmedovića i kadrovske službe ove kuće.

“Sudeći po onome što je do sada uradio, Radovanović to sigurno neće učiniti. Zato od onih koji su njega i Roliha izabrali za članove UO BHRT-a očekujem da konačno priznaju da su počinili kardinalnu grešku i da pokrenu proceduru njihove smjene, jer su za godinu dana provedenih u UO najviše štete nanijeli upravo Srbima i Republici Srpskoj”, kaže Medićeva.

Ona nabraja da su Radovanović i Rolih aminovali i podržali otpuštanje srpskih novinara na 1. mart, specijalni program povodom tzv. Dana nezavisnosti BiH, smjenu jedinog srpskog urednika IP-a BHT1 Jelene Radojević Kapor i instaliranje na njeno mjesto “Srbina” koji u program pušta da su Srbi agresori i genocidaši, da je obilježavanje stradanja srpskog naroda u srednjem Podrinju „kulturno umjetnički program“.

“Posljednji skandal i nazivanje ćirilice hijeroglifima osudili su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, samo se nisu oglasili Rajko i Slavko. Njima je očigledno sasvim svejedno što BHRT skoro svakodnevno vrijeđa srpski narod i šikanira zaposlene Srbe. Važno im je jedino da mjesečno u džep legne apanaža od 2.800 KM”, zaključuje Medićeva.