Naslovna BIH Usvojene izmjene Izbornog zakona: Hrvatski član Predsjedništva BiH bira se po elektorskim...

Usvojene izmjene Izbornog zakona: Hrvatski član Predsjedništva BiH bira se po elektorskim modelu

0
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji predviđa da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, kao i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Riječ je o zakonskom aktu čiji predlagači su delegati iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak i koji je na sjednici Doma naroda 27. aprila prograšen štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda i upućen Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud je zaključio da prijedlog izmjena izbornog zakona, kojeg je u parlamentarnu proceduru u aprilu uputio HDZ BiH, nije štetan po vitalne nacionalne inetrese Bošnjaka otvarajući na taj način prostor da se o tom prijedlogu izjasni Dom naroda.

Ovim zakonskim rješenjem se predlaže da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predloženo je i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda federalnog Parlamenta, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz Hercegovačko-neretvanskog biraju četiri, po tri iz Srednjobosanskog i Zapadnohercegovačkog, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlament BiH Nikola Špirić istakao je da ovaj zakon neće biti primijenjen, ako nije usvojen u oba doma.

“Mislite li da javnost u BiH ne dijeli mišljenje da su Hrvati u BiH obespravljeni? Jesmo li spremni da gradimo demokratski odnos u BiH? Sve dok jedni drugima presijecamo napredak, nema napretka ni u zemlji”, rekao je Špirić.

On je istakao da je najgora poruka igra brojeva, da je vrijeme da se razgovara i traži rješenje koje može da sve zadovolji.

Špirić tvrdi da se poslije izbora ništa neće promijeniti, da će ostati isti i akteri i problemi.

On je naveo da će srpski delegati danas otvoreno glasati da bi se riješio bar jedan problem koji se našao pred delegatima.

“Vi, kada više nemate argumenata, onda se okrenete Republici Srpskoj. Nemate snage da zagrizete ono što se zove program. Ne može biti problem u Federaciji BiH, a faktura Republici Srpskoj. Mi smo za to da se riješi pitanje konstitutivnog naroda”, rekao je Špirić.

Delegat Kluba srpskog naroda Sredoje Nović pozvao je delegate da glasaju za prijedlog da bi se problemi počeli rješavati, jer ovo vidi kao korak ka rješavanju problema.

Delegat Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Pralmentarne skupštine BiH Marina Pendeš rekla je da se predloženim zakonom štiti legitimnost hrvatskog naroda i da ga treba podržati.

Tokom rasprave delegat Zlatko Miletić istakao je da je nikada ne bi glasao za ovaj prijedlog, jer je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom, Ustavom BiH i Ustavom FBiH, Venecijanskom komisijom iz 2005. godine, kao i da ne implementira nijednu presudu Suda u Strazburu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović je rekao da bi usvajanje ovakvog prijedloga prekršilo dogovore iz Brisela, na šta je predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović odgovorio da to nije tačno.

Delegat Kluba srpskog naroda Mladen Bosić je, tokom rasprave, rekao da nikakv zakon, koji nije usaglašen između aktera unutar BiH, ne može biti usvojen i da se ništa u zemlji neće promijeniti.

“To govori da smo mi u dubokoj političkoj krizi. Poslije izbora ta kriza se nastavlja”, rekao je Bosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: