Naslovna Izdvajamo UZALUD SE SLIKALI SA LOPATAMA! Odluka o izgradnji HE na Drini –...

UZALUD SE SLIKALI SA LOPATAMA! Odluka o izgradnji HE na Drini – ODLOŽENA

0

Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u predmetu o rješavanju spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi s dodjelom koncesija, kada je riječ o sporu o izgradnji hidroelektrane na rijeci Drini, odlučio da odloži odlučivanje o privremenoj mjeri do januara 2022. godine kada je planirano održavanje naredne plenarne sjednice.

Odluka o izgradnji HE na Drini do januara odložena

Naime, riječ je o zahtjevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske nastalog u vezi s dodjelom koncesija.

”Na današnjoj plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH je u predmetu broj U 16/20 odlučio da odloži odlučivanje o privremenoj mjeri do januara 2022. godine kada je planirano održavanje naredne plenarne sjednice. Do tada će Ustavni sud od učesnika u postupku u ovom predmetu zatražiti relevantne podatke u vezi s donošenjem odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu“, saopšteno je iz Ustavnog suda.

U saopštenju je navedeno kako je u ovom predmetu Ustavni sud donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije izvršila djelomičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 16/20 od 16. jula 2021. godine.

”Na zahtjev komisije, ovim rješenjem Ustavni sud BiH je produžio rok komisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda BiH za daljih šest mjeseci od dana dostavljanja ovog rješenja. Dalje, navedenim rješenjem je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da preduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora koji se vodi pod brojem SI 3 U 041293 21 Fp protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi s dodijeljenim koncesijama”, navedeno je u saopštenju.

Sud se izjašnjavao o sporu između Republike Srpske i države BiH o izgradnji hidroelektrane na Drini, koju zajednički planiraju izgraditi Republika Srpska i Srbija, bez da je ranije postignuto konsultovanje s državom BiH.

(BUKA)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: