16.7 C
Banja Luka

Veliku odgovornost za stanje u BiH snose i međunarodne snage

Nemačli list “Tageszeitung” navodi da je situacija u BiH veoma komolikovana i ozbiljna, ali i da veliku odgovornost snose i međuarodne snage.

Naime, u analizi situacije u BiH, Erih Ratfelder, dopisnik tog nemačkog lista za Balkan, posebno se osvrnuo na delovanje visokog predstavnika Kristiana Šmita i drugih stranih zvaničnika.

Ukazao je da je Bosna i Hercegovina ponovo zanimljiva, kako je naveo, međunarodnoj zajednici. Člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika SNSD-a Milorada Dodika je predstavio kao “srpskog nacionalističkog lidera” koji namerava donošenjem nekoliko zakona da prenese nadležnosti s državne na entitetsku vlast, čime je u pitanje doveo celu državu.

Za predsednika HDZ-a Dragana Čovića je naveo da želi izmene Izbornog zakona čiji je krajnji cilj “urušavanje Federacije Bosne i Hercegovine”. Naglasio je i da “Hrvati žele da formiraju treći entitet i time produbr etnonacionalnu podelu države”.

Ratfelder zaključuje da je Šmit morao na sve to da reaguje, jer je odgovoran da prati implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. “Formalno ima moć da smeni političare koji krše Dejton, ali da li je to zaista opcija”, dodaje.

Konstatovao je da bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun ne bi previše oklevao da pošalje međunarodne policajce u Banjaluku ili Mostar kako bi “uhapsili nacionaliste poput Dodika”. Međutim, Šmit ovakve policajce nema na raspolaganju.

“Šmit više nema međunarodne policajce i više nema podršku hiljada vojnika NATO-a ili EUFOR-a, kao što ih je imao Ešdaun. Može samo da se požali, insistira na zakonu, poziva na zakon i traži poštovanje Ustava”, naglasio je.

Istakao je da je Evropska unija deset godina zanemarivala probleme u Bosni i Hercegovini.

Novinar TAZ-a je prigovorio šefu Misije EU u Bosni i Hercegovini Johanu Satleru da netransparentno pregovara s nacionalistima, a kao primer za to je naveo “kontroverzni Izborni zakon za Mostar”.

Ocenio je da se time doprinelo radikalizaciji Dodika i Čovića. Nisu izostale ni kritike na račun evropske zvaničnice Angeline Ajhorst i američkog diplomate Metjua Palmera koji posreduju u pregovorima za rešavanje ključnih problema u Bosni i Hercegovini.

“Ajhorst i Palmer, kog je imenovao bivši američki predsednik Donald Trump, izvršili su pritiske na stranke u Sarajevu da popuste zahtevima nacionalista”, podvlači Ratfelder.

Za njega je ŠMitovo ćutanje potvrda da mu je ova tema neugodna. Između ostalog, napomenuo je da je nova nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Baerbok tražila da se Dodik sankcioniše, piše Klix.

Bonus video:

 

https://www.youtube.com/watch?v=dVIFmHPjuiQ

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here