Naslovna Crna Hronika Velja Nevolja o svim likvidacijama obavještavao Radoja Zvicera koji je bio mozak...

Velja Nevolja o svim likvidacijama obavještavao Radoja Zvicera koji je bio mozak i finansijer ekipe!

Istragom protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića došlo se do šokantnog otkrića da su gnusna ubistva, osim u kući strave u Ritopeku, oni uporedo vršili s crnogorskim jatacima i u jednoj kući u Spužu kod Danilovgrada u Crnoj Gori.

Po istom scenariju kao u Srbiji, “kavčani” su žrtve otimali i namamljivali i potom monstruoznim metodama okončavali njihove živote.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je da su podnijeli krivične prijave protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Radoja Živkovića i Nebojše Jankovića iz Srbije zbog sumnje da su u drugoj polovini 2020. u Spužu ubili Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića. Belivukova ekipa tereti se i da je otela, duže vrijeme mučila i na kraju ubila Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

Ono što je interesantno jeste da, pored Belivuka, tužilaštvo kao organizatora grupe navodi i N. N. lice iako postoje jasne indicije da se radi o odbeglom “kavačkom” vođi Radoju Zviceru. Po svemu sudeći, njemu se Belivuk izvinjavao jer je Hodžića ubio prerano.

Da je vođa “kavčana” bio nalogodavac ubistva, potvrđuje glasovna poruka koju je Belivuk poslao preko kriptovanog mobilnog telefona posle ubistva Hodžića i Spahića, a iz koje se vidi njegov potčinjeni ton. Poznato je da je Belivuk jedino Zviceru polagao račune.

– Brate, Zemo i Hel i svi su dobro reagovali, to ne može uopšte da se komentariše. Svako je hvatao svog, meni je zapao Kasap, Kratos je hvatao Zeta, Hel je hvatao M. To što je Kasap imao utoku i potegnuo, brate, to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promijeni i ne može da se ispravi. To nikako, brate, ja uopšte nisam htio da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi. Ako se vidi i potegne, odmah se puca. Brate, nema šta tu da se pravdamo – rekao je Belivuk, pravdajući se što su Barane ubili ne baš po zacrtanom planu.

Inače, Hodžić je bio označen kao Kasap, a Spahić kao Zet, što je i bio Hodžiću, dok je Radulović označen kao M. Očigledno je da je Zemo Živković, a Hel Janković, dok se zna da je Marko Miljković delovao kao Kratos.

– Zvicer je bio mozak svih operacija “kavčana” u Crnoj Gori iako se u tužilaštvu iz nekog razloga i dalje vodi kao N. N. lice. On je bio finansijer akcija, pravio je liste za odstrel, birao mjesto, vrijeme i način izvršenja likvidacija. Svi članovi ove kriminalne grupe imali su jasno definisane uloge i zadatke i strogo su morali da poštuju pravila, svjesni unutrašnje kontrole i discipline. Zvicer je prikupljao podatke o kretanju pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija koje treba lišiti života, dok je Belivuk planirao izvršenje djela i podanicima davao uputstva i naredbe, ali je imao i zadatak da i sam po nalogu Zvicera ubija i vrši druga djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana – ispričao je izvor Srpskog telegrafa blizak crnogorskom tužilaštvu.

Uklanjali tragove kao u Ritopeku

Crnogorski istražitelji tvrde da je Radoje Živković iskoristio Hodžićevo povjerenje i namamio ga da dođe sa Spahićem u kuću u Spužu koju je on obezbjeđivao i koristio duže vrijeme. S njima je došao i Mile Radulović zvani Kapetan. Za to vrijeme su Belivuk, Miljković i Janković ilegalno ušli u Crnu Goru i došli do kuće Živkovića. Tu su ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića. Prema nalazima istrage, Belivuk je odmah pucao u glavu Hodžiću, a potom je ubijen i Spahić, Hodžićev zet. Njihovi saradnici su uklonili tragove krvi sa zidova i poda, a tijela su zakopali na nepoznatoj lokaciji. Mileta Kapetana članovi ekipe su odveli na drugu lokaciju gde su ga dva mjeseca držali zatvorenog, ispitivali ga, mučili i na kraju ubili.

Živković bio glavni logističar

Uloga Nikšićanina Radoja Živkovića zvanog Žuti, koji je inače Belivukov kum i ujedno rođak Radoja Zvicera, begunca kojeg i Srbija potražuje, bila je da pruža logističku podršku organizatorima i pripadnicima kriminalne organizacije, da obezbjeđuje stanove i kuće za njih i da pruža pomoć u pripremi ubistava i otmica, te da komunicira sa žrtvama i da ih namamljuje. Sada je u bjekstvu iako je i njegovo ime na nedavno napisanoj krivičnoj prijavi za druga najteža krivična djela “kavačke” grupe koju su organizovali Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer.

Inspektoru SBPOK ukinut pritvor

Inspektoru za krvne i seksualne delikte u SBPOK Božidaru Stoliću, osumnjičenom za zloupotrebu službenog položaja, ukinut je pritvor jer u zakonskom roku nije optužen, saznaje Tanjug.

Stolić je bio uhapšen 12. juna i protiv njega je istražni postupak počeo pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, ali je u međuvremenu njegov slučaj preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal. Kako u roku od dva mjeseca nije podnijet optužni predlog protiv njega u skraćenom postupku, pritvor mu je ukinut po sili zakona 6. avgusta. Nakon hapšenja Stolića pojedini mediji su prenijeli da je on pod sumnjom da je prenosio informacije “kavačkom klanu”, odnosno Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, optuženim za organizovanje kriminalne grupe koja je izvršila niz brutalnih ubistava i druga krivična djela. Stolić se sumnjiči za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

On se nakon hapšenja na saslušanju pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu branio ćutanjem, odnosno iskoristio je svoje pravo da ne iznosi odbranu.

(Srpski telegraf)