Naslovna Izdvajamo (VIDEO/PRESS) Mirko Šarović: Prvo o konceptu i programu opozicije, onda o kandidatima

(VIDEO/PRESS) Mirko Šarović: Prvo o konceptu i programu opozicije, onda o kandidatima

Predsjednik SDS Mirko Šarović je danas najavio da će u srijedu na Jahorini biti održan sastanak opozicionih parlamentarnih stranka iz Republike Srpske na kojem će se razgovarati o pripremama opozicije za predstojeće opšte izbore.

Šarović navodi da će tema razgovora biti koncept i platforma na kojoj treba da nastupi opozicija. On je istakao da je još uvijek previše rano za razgovor o pojedinačnim kandidaturama.

Šarović je najavio da će u skorije vrijeme biti održan sastanak i sa neparlamentarnim strankama u Srpskoj koje žele da budu dio opozicionog bloka.

On navodi da će se na sastanku na Jahorni razgovarati i o izmenama izbornog zakonodavstva u BiH, koje su, prema njegovim riječima, stupile na scenu aktivnostima u Predstavničkom domu PS BiH.

„Bilo bi dobro kada bi smo napravili neki zajednički prijedlog kako bi naš uticaj na izmjenu Izbornog zakona bio jači“, kazao je predsjednik SDS.

Šarović je rekao da je danas imao sastanak i sa načelnicima  i gradonačelnicima iz SDS i da je stav SDS da se ne trebaju vršiti izmene statuta Savez opština i gradova Republike Srpske.

„Mi iz SDS smatramo da se Savez opština i gradova RS sve više stavlja u službu vladajuće stranke, a da je sve manje autonomna organizacija koja bi trebala biti servis i podrška opštinama i gradovima kako bi se zadržala autonomnost ovog tijela i lokanih zajednica“, kazao je Šarović.

On je istakao da se pokušajima da Savez opština i gradova RS dobije četvrtog potpredsjednika obesmišljava  funkcija potpredsjednika kako bi se udovoljilo nebitnim pitanjima.

„Stav SDS je da ova organizacija treba imati predsjednika i zamjenika da predsjednik dolazi iz pozicije, a zamjenik iz opozicije“, rekao je Šarović.

Šarović je rekao da mu je zadovoljstvo što Opštinski odbor SPS Laktaši na čelu s Aleksandrom Trninićem i odbornicima u lokalnoj skupštini postaju članovi SDS.

 „Očekujem da će SDS u Laktašima nakon ovakvo značajnog pojačanja biti sve jači. Posebno zadovoljstvo nam predstavlja činjenica da se Aleksandar Trninić, koji je najveći dio svog političkog angažovanja proveo u SDS, ponovo vraća u našu stanku“, rekao je Šarović, dodajući da su u SDS prešla tri odbornika SPS iz Laktaša.