Naslovna Politika Višković zadovoljan: Srpska prošla najbolji scenario sa koronom

Višković zadovoljan: Srpska prošla najbolji scenario sa koronom

– Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Srpska danas u zdravstvenom sektoru ima skoro 14 odsto manje kovid pacijenata nego prije sadam dana i da je zahvaljujući pravovremenom reagovanju institucija i zdravstva prošla najbolji mogući scenario.

„Prije sedam dana imali smo 1.459 pacijenata, danas 1.268, što znači da je sve što smo skupa radili, štabovi i zdravstveni sektor, zahvaljujući i medijima, pokazalo da smo na vrijeme reagovali i prošli najbolji mogući scenario“, izjavio je Višković nakon posjete Bolnici „Sveti vračevi“ u Bijeljini.

Premijer je naveo da su bile tačne procjene o broju pacijenata u Republici Srpskoj rađene prije više od mjesec dana.

„Najgori scenario koji smo analizirali govorio je da bi, ako ne bi ništa preduzeli i pustili da korona ide nekim svojim tokom, 15. aprila imali 3.000 pacijenata u zdravstvenom sektoru, a ono što je Republika Srpska mogla u datom momentu podnijeti je vrh sa 2.000, što znači da bi došlo do zasićenja“, rekao je Višković.

On je istakao da su oni koji su imali namjere da Srpsku usmjere u nekom pogrešnom pravcu, organizujući proteste i nezadovoljstvo, upravo „gurali u tu stranu“.

„To je u suštini bila zamka da nas dovedu u poziciju da naš zdravstveni sistem bude zasićen i da dođemo u poziciju da Republika Srpska nema više respiratora, kreveta, doktora ni kapaciteta, ali u tome nisu uspjeli“, naglasio je Višković.

Nakon posjete bijeljinskoj bolnici gdje je razgovarao sa direktorom Zlatkom Maksimovićem i članovima bolničkog kriznog štaba, Višković je izjavio da je kao premijer i kao čovjek više nego zadovoljan stanjem u Bolnici i da je Dom zdravlja u Bijeljini napravio značajan posao u borbi protiv virusa korona.

On je podsjetio da je u jednom momentu eskalacija virusa bila izuzetno nepovoljna na području Bijeljine i ocijenio da je to, zajedničkim naporima, stavljeno pod kontrolu.

„Mi ćemo u institucijama znati da cijenimo rad zdravstvenih radnika i tu smo da odgovorimo na sve njihove zahtjeve, ne samo po pitanju investicija i kovid pacijenata, nego uopšte njihovog rada, uslova i njihovih primanja“, poručio je Višković.