Naslovna BIH Višković: Јavni dug najmanji od nastanka Srpske

Višković: Јavni dug najmanji od nastanka Srpske

0

Јavni dug Republike Srpske je najmanji od njenog nastanka i trenutno iznosi 34.6 bruto društvenog proizvoda, izjavio je za Srnu predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

„Republika Srpska nije prezadužena i sve dospjele obaveze, kako prema kreditorima, tako i prema svim budžetskim korisnicima izvršava na vrijeme i u skladu sa planiranim budžetom“ Višković, upitan da prokomentariše sve češće informacije o navodnoj prezaduženosti Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ukupan dug, u čiju strukturu ulaze i spoljni i unutrašnji dug (uključujući dug Republike Srpske, dug opština i gradova, javnih preduzeća i IRB-a, te fondova socijalne sigurnosti), iznosi 41.1 odsto BDP-a, dok gornja granica iznosi 60 odsto BDP-a.

On je istakao da je danas na aukciji, putem Banjalučke berze prodato 25.000 hartija od vrijednosti, u vrijednosti od 34.43 miliona KM.

Prema njegovim riječima, radi se o šestomjesečnim trezorskim zapisima Republike Srpske, uz ostvarenu kamatnu stopu od 2.2 odsto, a na odluku da se prihvati ponuđeni iznos uticala je prije svega postignuta kamatna stopa, prenosi „RTRS“.

Višković je naglasio da je emisija trezorskih zapisa planirana republičkim budžetom, te da je u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske i Odlukom o kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa za 2023. godinu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube