Naslovna Najnovije Izraelski general zaprijetio Iranu: Primijenićemo silu ako diplomatija uđe u ćorsokak!

Izraelski general zaprijetio Iranu: Primijenićemo silu ako diplomatija uđe u ćorsokak!

0

Izraelski general je u utorak istakao mogućnost „akcije“ protiv Irana, iako je savjetnik premijera Benjamina Netanjahua za nacionalnu bezbjednost umanjio svaku neposrednu prijetnju koju predstavlja novo podzemno nuklearno postrojenje koje je izgradio Teheran.

Napori svjetskih sila da pregovaraju o novim ograničenjima iranskog obogaćivanja uranijuma i drugim projektima sa potencijalom za pravljenje bombi do sada su bili bezuspješni, što je podstaklo prijetnje Izraela da će pribjegavati sili ako smatra da je diplomatija ušla u ćorsokak, piše Rojters.

– Iran je napredovao u obogaćivanju uranijuma dalje nego ikada ranije… Na horizontu su negativni događaji koji bi mogli da dovedu do vojne akcije – rekao je u govoru general-pukovnik Herci Halevi, načelnik izraelskih oružanih snaga.

On nije precizirao šta to tačno podrazumijeva, niti šta bi moglo da bude preduzeto i od strane koga.

– Mi imamo sposobnosti, a drugi takođe imaju sposobnosti – rekao je Halevi na konferenciji u Hercliji, očigledno aludirajući na izraelskog saveznika SAD.

Stručnjaci su podijeljeni oko toga da li izraelska vojska može da nanese trajnu štetu iranskim nuklearnim objektima koji su udaljeni, raštrkani i dobro branjeni. Iran negira da pravi bombu i obećava razornu odmazdu za svaki napad.

Postojale su spekulacije da bi Izrael mogao koristiti zemlje na iranskim granicama kao odskočne daske za napade. Jedna takva zemlja, Azerbejdžan, odbacila je tu ideju uprkos jakim vezama sa Izraelom.

– Uzdržavamo se od miješanja u sporove ili probleme drugih zemalja, uključujući dozvoljavanje ili davanje naše teritorije za neke operacije ili avanture – rekao je na konferenciji zamjenik azerbejdžanskog ministra inostranih poslova Fariz Rzajev.

Asošijeted pres je u ponedeljak izvijestio da Iran gradi novo podzemno postrojenje u planinama Zagros kako bi zamijenio centar za proizvodnju uranijumskih centrifuga u obližnjem Natancu, koji je pogođen eksplozijom i požarom u julu 2020.

– Ovo, naravno, ograničava kapacitet za izvođenje napada, u odnosu na nadzemne objekte, što je naravno lakše. Ali ono što se može reći o ovoj stvari je da nema mjesta gdje se ne može doći – rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu bezbjednost Cači Hanegbi.

Posle incidenta iz 2020. godine, Iran je 2021. objavio da radi na premještanju nekih od svojih hala za proizvodnju centrifuga u „srce planine u blizini Natanca“, oblast u kojoj iranski inženjeri već dugo vrše iskopavanje.

Hanegbi je odbio da eksplicitno zaprijeti izraelskim napadom i čak je nagovijestio da će odgovornost biti na Sjedinjenim Državama, napominjući da one imaju ogromne GBU-43/B bombe koje nisu u izraelskom arsenalu.

U svakom slučaju, dodao je Hanegbi, „ovaj objekat neće biti završen još godinama“.

(Novosti online)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube