22.7 C
Banja Luka

Višković: Nikad manja dugovanja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ukupni javni dug Srpske trenutno na istorijskom minimumu, odnosno da nikada nije bio manji od postojanja Republike.

„Znam da to mnogima ne odgovara i da je problem. Ali premijer Srpske ima pravo da to iznosi jer je tačno“, rekao je Višković novinarima u Narodnoj skupštini.

On je istakao da se Srpska ove godine kreditno zadužila u iznosu oko 700 miliona KM, a da je otplatila više od 1,1 milijardu KM.

„Dakle, oko 400 miliona KM je više otplaćeno nego što smo se zadužili i nesmetano izvršavamo svoje obaveze prema budžetskim korisnicima“, rekao je Višković.

On je istakao da ne vidi nikakav problem Srpske u servisiranju zaduženja i ispunjavanju njenih obaveza.

Višković je rekao da Srpska, na sreću, ima i brojne prijateljske zemlje koje žele da joj pomognu ukoliko se za to u budućnosti ukaže potreba.

On je istakao da ono što govori potvrđuju i zvanične statistike koje, između ostalog, pokazuju i da je drastično smanjen broj nezaposlenih.

Višković je rekao da je za Srpsku vrijedna pohvale pokrivenost uvoza izvozom od gotovo 80 odsto.

„I to mnogima smeta i to onima koji žele da im se ostvare crne prognoze da ne možemo ništa uraditi, da smo nesposobni, da ne znamo i slično. Ali očigledno je da ekonomski i drugi rezultati Srpske sve demantuju“, rekao je Višković.

On je konstatovao da je sve ono što je planirano budžetom Srpske za narednu godinu realno ostvarivo.

„Da nije, mi to ne bismo ni planirali“, rekao je Višković.

On je dodao da neki drugi organi vlasti u BiH nisu ni blizu usvajanja budžeta i drugih važnih dokumenata.

„Bila je priča da će u drugom entitetu minimalna plata iznositi 1.000 KM. A onda je, po mojim informacijama, sve prolongirano do 2025. godine. Zašto i zbog čega? A trebali su da se usklade sa onim što u Srpskoj funkcioniše već tri godine, jer su naša poreska opterećenja znatno manja nego u drugom entitetu“, rekao je Višković.

Premijer Srpske je naveo da je FBiH imala želju i nalog ЕU da se to uskladi, a Srpska je svoju obavezu završila još prije tri godine.

„Oni nisu u poziciji da to urade ni sada, pa su odložili te pregovore za 2025. godinu“, rekao je Višković.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here