11.7 C
Banja Luka

VIŠKOVIĆ: Zaduženje Srpske od 350 miliona evra je redovno!

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da emisija obveznica Republike Srpske na Londonskoj berzi od 350 miliona evra nije nikakvo dodatno zaduženje već redovno, predviđeno Budžetom Srpske.

To zaduženje je predviđeno Budžetom Republike Srpske, koji je usvojen u Narodnoj skupštini Srpske polovinom decembra prošle godine – rekao je Višković novinarima u Banjaluci, dodavši da pojedini političari u javnost iznose neistine tvrdeći da je riječ o nekakvom novom zaduživanju Republike Srpske što nije tačno.

– Opredijelili smo se da prvi put izađemo na evropsko ili svjetsko finansijsko tržište da bismo emisijom evroobveznica na neki način riješili to zaduženje koje je u budžetu planirano – naveo je on.

Prema njegovim riječima, u razgovoru sa predstavnicima Agencije za bankarastvo i domaćih bankarima Vlade je bila mišljenja da, ukoliko se tolika finansijska sredstva iscrpe iz banaka u Srpskoj, one neće moći pratiti ni pravna, niti fizička lica u realnom sektoru.

– Onda smo odlučili da izađemo na evropsko ili svjetsko finansijsko tržište, kao što to rade sve zemlje u okruženju, kao Srbija i Crna Gora. Sve je javno i otvoreno – izjavio je Višković.

On je rekao da je Budžetom Srpske predviđeno kreditno zaduženje od 850 miliona KM, ali ono o čemu niko ne želi da piše je da 2021. godine Srpska vraća obaveza iz prethodnog perioda od 780 miliona KM.

– Sad napravite razliku, 850 minus 780 miliona KM. To je manje nego što smo predvidjeli novca u Kompenzacionom fondu za 2021. godinu – istakao je on.

Višković je naglasio da je Vlada Srpske prošle godine ne svojom krivicom, neplanirano, dala iz Budžeta 218 miliona KM kao pomoć privredi, zdravstvu, lokalnim zajednicama i svima kojima je trebala.

(Srna)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here