Naslovna Republika Srpska PORODICE POGINULIH BORACA DOBILE PRIVREMENI SMJEŠTAJ

PORODICE POGINULIH BORACA DOBILE PRIVREMENI SMJEŠTAJ

Republička uprava Civilne zaštite dopremila je danas u Miljevinu dva stambena kontejnera za privremeni smještaj porodicama Krsman i Jevtović, čije su kuće prije dva dana izgorjele u požaru.

Krsmani i Jevtovićeva zahvalni, ističu da je bolje i kontejner nego da se potucaju po tuđim kućama.

Vukašinu i Ljilji Krsman, roditeljima poginulog borca Vojske Republike Srpske, iz čije kuće je požar krenuo, vatra je sve uništila.

„Ništa nismo izvukli, ni upaljač, samo ovo što vidite na meni. Kontejner je privremeno rješenje, do pravog rješenja, tako su nam rekli. Na ulici smo, samo da se spakujemo, pa gdje bilo“, priča Vukašin Krsman.

Iz susjedne kući Milice Jevtović, udovice ratnog vojnog invalida, komšije su uspjele da iznesu dio namještaja prije nego što je plamen sve progutao.

„Spasila sam bijelu tehniku i namještaj a ostali su regali, suđe, garderoba i sad sam kod snahe. Meni je i kontejner super kad se imam svojim vratima da zatvorim, da mogu da se istuširam, da legnem, da se presvučem“, kaže Milica Jevtović, koja je u proteklom ratu izbjegla iz Sarajeva.

Zamjenik načelnika opštine Foča Vesna Rašević zahvalila se premijeru Radovanu Viškoviću i direktoru RU CZ Milanu Novitoviću na pomoći, ističući da je ovo neophodni minimum dok se trajno ne riješi pitanje smještaje ove dvije porodice.

Ona je napomenula da će opština priključiti vodu i struju u kontejnere.

„Već danas će izaći mašine da raščiste zgarište, da bi se krenulo u trajno rješevanje problema u čemu očekujemo pomoć ministarstava Vlade Srpske“, rekla je Raševićeva.

Pogorjele porodice posebno su se zahvalile komšijama i svim mještanima Miljevine koji su im odmah priskočili u pomoć.

Mještanin Ranko Elez, koji je predsjednik Udruženja „Miljevina“, kaže da se u noći kada se desio požar cijelo naselje odazvalo, a već sutradan su organizovali i dobrotvornu akciju.

„Skupili smo im 2.430 maraka i nastavićemo kao Udruženje da im pružamo pomoć“, rekao je Elez.

Iz Civilne zaštite je najavljeno da će kontejnere u toku dana opremiti neophodnim namještajem.