Naslovna Region Vjeruje se da njihov dolazak najavljuje neko bolje vrijeme: Rode svile gnijezdo...

Vjeruje se da njihov dolazak najavljuje neko bolje vrijeme: Rode svile gnijezdo kod Topole u Srbiji, mještani vjeruju da je to dobar znak

0

Za rode se oduvijek vjerovalo da donose sreću i blagostanje tamo gdje se pojave i naprave gnijezdo.

Obično je njihov dom na drvetu, krovu kuće, odzaku ili banderi a gnijezda mogu biti velika i po dva metra. Ovih dana jedan par bijelih velikih ptica uočen je u selu Belosavci nedaleko od Topole, a mještani prepričavaju da je njihov dolazak dobar znak.

– Svake godine su tu, seljani ih često viđaju na livadama kako šetaju i hvataju insekte. Vjerovatno imaju i mlade ali njih nismo viđali, gnijezdo im je veliko i baš se obradujemo svaki put kad ih ugledamo kako ponosno sa visine razgledaju. Vjeruje se da njihov dolazak najavljuje neko bolje vrijeme, berićet, pa se svi nadamo da će nam uskoro krenuti na bolje, a ko zna možda u selu bude i više beba – pričaju ovdašnji mještani za RINU.

Rode su mesožderi i uglavnom se hrane žabama, insektima i oba partnera obezbjeđuju hranu za mlade. Roda snese tri do pet jaja, oba partnera leže na jajima od 25 do 38 dana, nakon pedeset do sto dana, mladi mogu da lete. Rode žive i više 20 godina i ptice su selice, prenosi Telegraf.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube