Naslovna Izdvajamo Vlada zadužuje Republiku Srpsku za 50 miliona KM

Vlada zadužuje Republiku Srpsku za 50 miliona KM

0
06.06.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Gradskoj upravi odrzan je sastanak gradonacelnika Draska Stanivukovica, srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS Zeljke Cvijanovic i predsjednika Vlade RS Radovana Viskovica. Radovan Viskovic, Zeljka Cvijanovic , Milorad Dodik Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o 56. emisiji dugoročnih obveznica kojom će budžet RS zadužiti za 50 miliona maraka.

 

Biće emitovano 50.000 obveznica od po 1.000 maraka sa godišnjom kamatom od 5,5 odsto.

“Rok dospijeća je pet godina, a kamata se isplaćuje jednom godišnje, po isteku svake godine od dana registracije emisije”, navodi se u odluci Vlade Srpske.

Srpska se obveznicama i trezorskim zapisima na berzi ove godine već zadužila 40 miliona KM.

Inače, Republika Srpska je do sada ukupno emitovala 84 emisije obveznica, od čega su 55 dugoročne, čija je ukupna vrijednost 2,11 milijardi KM.

Šesnaest emisija obveznica emitovano je za izmirenje obaveza po osnovu ratne štete u iznosu od 1.048.546.534 KM.

Vlada je emitovala i deset emisija po osnovu stare devizne štednje, dvije za izmirenje obaveza prema dobavljačima te jednu kako bi se platile obaveze prema sudskim odlukama.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske pripremila je sebi okvir za zaduživanje u kojem će ove godine moći da dugoročno, kratkoročno i kroz garancije napravi do 1,9 milijardi maraka novih obaveza.

Dugoročno zaduživanje u 2023. planirano je do iznosa od 1.080.000.000 KM i to kroz emisije hartija od vrijednosti i kreditna zaduženja kod domaćih i stranih banaka.

(Capital)  Foto:Vlada RS

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube