Naslovna Najnovije Vladika Joanikije: Oko ćivota Svetog Vasilija naš narod je dobio snagu da...

Vladika Joanikije: Oko ćivota Svetog Vasilija naš narod je dobio snagu da se izbori sa nepravdom prethodnih vlasti

Episkop Joanikije pozdravio učesnike Međunarodnog naučnog skupa.

Pozdravljajući učesnike naučnog skupa, okupljene povodom obilježavanja 350 godina od prestavljenja Svetog Vasilija Ostroškog, Preosvećeni Episkop Joanikije je govorio o zemaljskom žitiju Svetog Vasilija, koji se, naveo je Vladika, „apostolskim djelovanjem u svojoj Crkvi vodio stopama Gospodnjim, izvršavao i nastavljao djelo Hristovo, blagodaću Svetog Duha rukovođen u sve dane njegovog života“.

Vladika je dodao da nam je Gospod, nakon užasnog događaja Spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru, poslao utjehu u ličnosti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. To vrijeme, iako je bilo vrijeme robovanja i stradanja, bilo je, u isto vrijeme, i vrijeme stvaranja, velikih podvižnika, velikih crkvenih djelatnika.

„To nas je spasilo, uzdizalo i čuvalo, i ta otmenost, duhovnost i kultura se vidi svuda. Trebalo bi tom vremenu pokloniti više pažnje i možda baš ovaj naučni skup može da da povoda da više pažnje obratimo na to značajno vrijeme. Sveti Vasilije se za vrijeme svog života vezivao za vječnost, za Hrista i bio obasjan slavom Carstva nebeskog tako da je on prevazišao svoje vrijeme. Poslije upokojenja, odlazeći u naručje Božje on je imao tu slobodu da nas zastupa pred prestolom Božjim i da bude stalno prisutan u svom narodu. To je posebna blagodat pojedinih Božjih ugodnika“.

„Vidimo da je prisutan i u ovo naše vrijeme, kao i u svim prethodnim vremenima. On je, uvijek, bio pastir i Vladika, koji nadgleda svoje stado. Bezbrojna su njegova čudesa, a jedno od najvećih ili, bolje rečeno, najvidljivijih čudesa su litije, počev od one litije kad je pohodio svoj zavičaj, Trebinje i Mrkonjić, gdje mu se podiže manastir, okupio Hercegovinu i ostale srpske krajeve. To je bio veličanstven događaj“, rekao je Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Podsjetio je da je Sveti Vasilije Ostroški stolovao punih 20 godina u Nikšiću, gdje mu je episkopska stolica bila u manastiru Svetog Dimitrija, u mjestu Popi.

„Taj manastir, kao njegovo sjedište zaslužuje posebnu pažnju, nažalost, od njega nema više ništa, osim jednog potpornog zida. Sve je porušeno i raznešeno, ali imamo uvjerljiva svjedočanstva o tome. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije nam je ostavio zavještanje da taj manastir obnovimo, daće Bog“, kazao je Episkop.

Podsjetio je i na veličanstvenu litiju, koja je 1996. godine sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog prošla kroz Nikšić i kada je narod, pod jakom kišom, u veličanstenom prizoru, koljenopreklono, dočekao svog Nebeskog zaštitnika. Slično se, ukazao je NJegovo Preosveštenstvo, dogodilo i u decembru 2019. Svetiteljeve mošti su bile izložene u nikšićkom Sabornom hramu, a vjerni narod, pristigao iz svih krajeva Crne Gore, po hladnom i kišnom vremenu, satima je čekao da pristupi Svecu.

„Oko ćivota Svetog Vasilija naš narod je dobio snagu da se izbori sa nepravdom, zlom i pakošću prethodnih vlasti. Tu se pokazalo kako je živa veza potomaka sa precima, i ne samo živa, nego i živonosna. Sveti Vasilije nam ne da da se uspavamo, uvijek nas hrabri i nikada nam ne da da klonemo, nego nas podiže i vaskrsava“, rekao je Preosvećeni vladika Joanikije.
Poželio je uspjeha u nastavku rada naučnog skupa, koji se 9. i 10. maja održavao u manastiru Ostrog i Nikšiću, a završiće se sesijom u Trebinju.

Episkop Joanikije je izrazio nadu da će Organizacioni odbor Međunarodnog naučnog skupa, koji su organizovali Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšića i Eparhija zahumsko-hercegovačka, sa stručnošću, predanošću i ozbiljnošću raditi i na izdavanju Zbornika radova, te da će to biti monumentalno djelo, što i zaslužuje Sveti Vasilije Ostroški, kome se, i na takav način, zahvaljujemo i blagodarimo.

(Eparhija.me)