Naslovna Najnovije Vlast sprema novi kredit i kupuje socijalni mir kod naroda!

Vlast sprema novi kredit i kupuje socijalni mir kod naroda!

0

Vlada Republike Srpske u narednoj godini planira da se zaduži skoro 2 milijarde maraka. Struka upozorava da ovim potezom Srpska tone u dužničko ropstvo.

Vlada Republike Srpske je donijela odluku da Srpsku, budžet i njene građane zaduži u 2023. godini što dugoročno, što krakoročno čak 1,9 milijardi maraka.

Od ukupno planiranog zaduženja od 1,9 mnilijardi maraka, dugoročno zaduženje iznosi milijardu 80 miliona maraka, kratkoročno 302. miliona maraka, a na garancije ide 500 hiljada konvertibilnih maraka.

Kod zaduživanja postoji zlatno pravilo, koje podrazumijeva da se iz dugoročno pribavljenih sredstava finansiraju dugoročni projekti, objašnjava struka. Međutim, nije poznato šta nadležni planiraju sa novcem od kredita.

“Da li se radi o finansiranju budžetskog deficita? Da li se radi o nekim kapitalnim investicijama? Da li se radi o plaćanju po osnovu izdatih garancija? Javnost o tome ne zna ništa.”, kaže ekonomsita Mirjana Orašanin.

Vlada uzima novi kredit da vraća stari, ocjenjuje ekonomista Zoran Pavlović.

“Očigledno je da obaveze koje nam prispjevaju iduće godine, a to je bečka berza koja je bila 300miliona, zajedno sa drugim obavezama koje nam dospjevaju izlaze do milijarde.  Objektivno moramo da kažemo moramo da vratimo milijardu.”, kaže Pavlović.

“Vlada presipa iz šupljeg u prazno ili možda dodatanim zaduživanjem refinansira jedan dio duga ili cijeli dug i na taj način pokušava da pokrije taj budžetski deficit.”, dodaje Orašanin.

Nema osnova za toliko zaduženje, jer je budžet puniji za čak 500 miliona po osnovu poreza, poručuju iz opozicije.

“Vlada namjerava raditi što je više van očiju javnosti i da se što manje o tome priča u NSRS. Oni donose sebi okvir i unutar njega rade šta hoće, a okvir je nenormlano visok skoro 2 milijarde je nenormalan nivo koji nije zabilježen u istoriji Republike Srpske. Mislim da je to užasno loša ekonomska politika Vlade, vladajućeg režima koji ništa drugo ne zna nego zaduživati građane i na taj način opteretiti budućnost Republike Srpske.”, ističe predsjenik PDP Branislav Borenović.

U proteklih mjesec dana Vlada se dodatno zadužila za 128 miliona KM i to kroz dvije emisije obveznica i prodajom trezorskih zapisa. Ukupan dug Republike Srpske na dan 30.09. 2022. iznosi 6 milijardi 140 miliona ili 43, 85 % BDP.

Po svemu sudeći, vladajući zaduženjima pokušavaju očuvati socijalni mir, umjesto da pristupe refinansiranju dugovanja, kako bi se produžio rok otplate i smanjile rate, zaključuju naši sagovornici.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube