26.7 C
Banja Luka

Vlast Srpske planira nove kredite do 1,5 milijardi KM

Dugoročnim i kratkoročnim zaduživanjem, te davanjem garancija, Vlada planira u idućoj godini Republici Srpskoj staviti na leđa teret otplate novih obaveza u iznosu do 1,5 milijardi maraka.

Dugoročno zaduživanje

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je sinoć Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. godinu kojim se odobrava dugoročno zaduživanje Srpske za tu godinu u maksimalnom iznosu do 611 miliona KM.

Prema podacima od 30. septembra 2021. godine, ukupan dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi šest milijardi i 93 miliona KM, odnosno 52,5 odsto BDP-a. Javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi pet milijardi i 14 miliona KM ili 43,2 odsto BDP-a.

Kratkoročno zaduženje

Pored dugoročnog zaduženja, Vlada planira i kratkoročno zaduživanje emisijom trezorskih zapisa u idućoj godini.

Definisano je da maksimalan iznos kratkoročnog duga u toku 2022. godine može biti najviše do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini, a što prema Rebalansu budžeta RS za 2021. godinu iznosi 261,4 miliona KM.

„Kamatna stopa za zaduživanje emisijom trezorskih zapisa može biti maksimalno relevantni Euribor + 1,25 odsto (ukoliko bi relevantni Euribor bio negativan, pri utvrđivanju maksimalnog iznosa kamatne stope računaće se da iznosi nula odsto). Rok dospijeća trezorskih zapisa može biti najduže do godinu dana“, naveli su u Vladi.

U Vladi navode da je razlog za kratkoročno zaduživanje sadržan u potrebi da se emisijom trezorskih zapisa obezbijedi blagovremeno izvršenje planiranih budžetskih obaveza, prevazilazeći time nesaglasnost zbog neravnomjernog priliva sredstava u budžet.

Garancije

Republika Srpska bi, prema planu Vlade, trebala da se optereti i indirektno, garantujući za različita zaduženja.

Prijedlogom odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2022. godini odobrava se izdavanje garancija do iznosa od 700 miliona KM.

Izuzetno, Srpska može izdati garancije za domaća privredna društva kod izvoznih projekata ili projekata dobijenih posredstvom međunarodne javne nabavke.

Ukupna izloženost Republike Srpske po izdatim garancija ne može biti veća od 15 odsto ostvarenog BDP-a u tekućoj godini, a Vlada u okviru propisanih ograničenja donosi pojedinačne odluke o izdavanju garancije.

„Predviđeno je izdavanje garancija Republike Srpske za zaduženja u oblasti saobraćaja za izgradnju, rekonstrukciju i obnovu saobraćajne infrastrukture, u sektoru energetike za izgradnju hidrocentrala i manjim dijelom za izdavanje garancija za zaduživanja u oblasti zdravstva“, naveli su u Vladi.

Ukupna izloženost Republike Srpske po izdatim garancijama, na dan 30. septembar 2021. godine, iznosi oko 867,6 miliona KM, a stanje duga po osnovu kreditnih zaduženja za koje je Vlada Republike Srpske izdala garancije iznosi 776,2 miliona KM.

Izdate garancije Republike Srpske u 2021. godini:

– Fond zdravstvenog osiguranja RS – 35 miliona KM

– Opština Jezero – 850.000 KM

– „Elektrokrajina“ – 27,4 miliona KM

– OC „Jahorina“ – 55,6 miliona KM

– Gradske toplane Doboj – 1,5 miliona KM

– „Hidroelektrane na Trebišnjici“ – 8 miliona KM

– „Lutrija Republike Srpske“ – 2,17 miliona KM

U 2021. godini je zbog prijevremene otplate kredita prestala da važi garancija RS za kreditno zaduženje ERS od 9,59 miliona KM, piše N1.

(Agencije)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here