Naslovna Izdvajamo VOJNA POBUNA U RUSIJI, VAGNEROVCI SVE BLIŽI MOSKVI

VOJNA POBUNA U RUSIJI, VAGNEROVCI SVE BLIŽI MOSKVI

0

Snage pod kontrolom Jevgenija Prigožina, šefa privatne vojne kompanije „Vagner“, stigle su na 500 kilometara od prestonice Moskve, nakon što je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) pokrenula postupak protiv Prigožina zbog navodne pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

11.47 Prigožin odgovorio Putinu

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije „Vagner“, u najnovijoj poruci obratio se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i poručio mu da greši što ga optužuje za izdaju. On je kazao da Vagnerovci nemaju plan da se predaju.

– Rusi ne žele više zemlju u kojoj su korupcija, laži i birokratija. Niko se neće predati na zahtev predsednika… Ne želimo da zemlja nastavi da živi u korupciji i lažima – rekao je Prigožin.

Prigožin je prvi put direktno progovorio protiv Putina i rekao da je on „u dubokoj zabludi“.

Komentarišući televizijsko obraćanje ruskog predsednika, Prigožin je u audio snimku rekao da je Putin „duboko pogrešio“ kada ga je nazvao izdajnikom.

11.40 – Pogođen auto-put kojim se kreću Vagnerovci

Ukrajinske novine su objavile da su ruske vazduhoplovne snage pogodile auto-put kojim su se kretale jedinice Vagnera.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na Tviteru je objavio da je jedan od Vagnerovih konvoja napadnut u regiji Voronjež.

09.10 Putin se obratio naciji

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se naciji nakon što su trupe privatne vojne kompanije „Vagner“ Jevgenija Prigožina preuzele kontrolu nad ruskim gradovima Rostov na Donu i Voronjež.

– Pokušaj da se izazove raskol u društvu je udarac u leđa – naveo je Putin i dodao da su prevelike ambicije dovele do izdaje Rusije.

08.54 Surovikin poručio: Poslušajte Putinovu naredbu!

Jedan od najviših ruskih vojnih zapovednika, general Sergej Surovikin, pozvao je Vagnerove plaćenike da poštuju volju i naredbu predsednika Putina i vrate se u svoju bazu.

– Zajedno s vama prošli smo težak, naporan put, zajedno smo se borili, rizikovali, gubili, zajedno pobeđivali. Mi smo iste krvi, mi smo ratnici. Pozivam te da prestaneš. Neprijatelj samo čeka da se naša unutrašnja politička situacija pogorša. Ne smemo ići na ruku neprijatelju u ovom teškom trenutku za zemlju. Pre nego što bude prekasno, moramo nešto preduzeti, moramo poslušati volju i naredbu predsednika kojeg je izabrao narod, a sve probleme rešavaćemo mirnim putem – rekao je između ostalog Surovikin.

Inače, Vagnerovi borci preuzimaju kontrolu nad svim vojnim objektima u ruskom gradu Voronježu, javlja Reuters pozivajući se na ruski sigurnosni izvor. Voronjež se nalazi oko 500 kilometara južno od Moskve.

Viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog opisao je akcije Jevgenija Prigožina kao „antiterorističku operaciju“ i rekao da „u Rusiji sve tek počinje“.

– Razdor između elita je previše očit. Slaganje i pretvaranje da je sve dogovoreno neće uspeti. Neko mora izgubiti: ili Prigožin ili kolektiv koji je protiv njega. U Rusiji sve tek počinje, citirao je Reuters Mihaila Podoliaka.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je u saopštenju upućenom plaćenicima „Vagnera“ da su „prevareni i uvučeni u zločinačku avanturu“ šefa te grupe Jevgenija Prigožina.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, ministarstvo je pozvalo borce „Vagnera“ da kontaktiraju predstavnike ministarstva, poručujući da će im bezbednost biti zagarantovana.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Surovikin poslao poruku Vagnerovcima

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube