Naslovna BIH Vojnici Oružanih snaga BiH s najvišim ocjenama ispunili NATO standarde

Vojnici Oružanih snaga BiH s najvišim ocjenama ispunili NATO standarde

0

„To je velika stvar jer mnoge, jače i opremljenije vojske su padale na ovim zadacima, neke zemlje članice NATO-a iz našeg okruženja nisu uspjele da prođu ovo ocjenjivanje“, kaže ministar Podžić

Najviše ocjene dobila je Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, što znači da je potpuno borbeno spremna prema standardima koje je uspostavio NATO savez.

Potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je naglasio da je time uspješno završena provjera jedinica jer je pored ove jedinice izvršeno reocjenjivanje još dva voda (vojna policija i vod za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava) koja su također dobile odlične ocjene.

Ocjenjivanje se vrši u pet područja i to pripreme, operacije, podrška, komunikacije i administracija. Vojnici su imali 2.100 zadataka koje su morali završiti pred ocjenjivačima iz NATO saveza i partnerskih zemalja, a 1.118 pripadnika Oružanih snaga iz tri voda ocjenjivano je u četiri dana.

– Ovakve ocjene znače da je 10 posto personala Oružanih snaga ocijenjeno odličnom ocjenom, odnosno potpuno borbeno spremno. To je velika stvar jer mnoge, jače i opremljenije vojske su padale na ovim zadacima, neke zemlje članice NATO-a iz našeg okruženja nisu uspjele da prođu ovo ocjenjivanje – kaže Podžić.

Pozvao je sve one koji nakon općih oktobarskih izbora budu dio izvršne i zakonodavne vlasti podignu ruku za rješavanje statutarnih pitanja pripadnika Oružanih snaga BiH, da glasaju za budžet Ministarstva odbrane BiH kako bi vojnici bili moderno opremljeni.

– Ovih dana svima je jasno šta znači kada je vojnik opremljen, najbolje to pokazuju ukrajinski vojnici. Sigurnost svake zemlje i države je broj jedan, kada nestane sigurnosti, primjer za to je Ukrajina, sve drugo ide u drugi plan – zaključio je Podžić.

Ove sedmice na Manjači je organizirana vježba “Kombinirani napor 22” i NATO ocjenjivanje deklarirane jedinice Oružanih snaga BiH.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube