Naslovna Izdvajamo Vojska Srbije dobija još 200 teških vozila

Vojska Srbije dobija još 200 teških vozila

0

– Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će država obezbediti dodatna ulaganja u razvoj  odbrambene industrije i jačanje Vojske Srbije i najavio da će država 2023. i 2024. kupiti 200 teških vozila i oruđa domaće industrije za našu vojsku.

Vučić je tokom obilaska Međunarodnog sajama naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju, u okviru radne posete UAE, rekao da će od ukupno 200 vozila za našu vojsku biti 109. Malih Miloša, 39 Lazara, 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM-va, 12 Gvozdika, 60 Alasa…

„To će sve da košta oko 300 miliona evra, i to u našim fabrikama, što je kada bi kupovali ovde bilo 600 miliona evra. A onda ćemo dodatno da damo još 100 milina evra za našu industriju da bismo pomogli oporavak, inovacije i uvođenje modernih tehnologija i robota u vojsku“, rekao je Vučić.

Kazao je da će dodatni novac biti uložen u preduzeća kao što su  Krušik, Sloboda, Zastava tervo, Petoletku, fabrku u Lučanima i druga.

„Videćemo šta ćemo sa FAP-om, da li i oni mogu da se uključe,  zatim sa Teleoptikom“, naveo je Vučić.

Kazao je da i dalje imamo malu proizvodnju PASARS-a.

„Potrebne su nam veće serije. Svi su zaintereosvani i za Mali Miloš, i žele da bude još manji i za integraciju sa drugim oružjem na platformi Mali Miloš. Šeik Muhamed je tražio od nas da ide uz eskalatore, i to radimo sad te vrste promene. Jutros am razgovaramo sa bivšom ministarkom Anđelkom Atanasković, ona vodi Petoletku, koja radi za to hidrauliku i Malog Miloša – da uložimo dodatni novac, kao i u Zastava tervo“, rekao je Vučić novinarima tokom obilaska sajma.

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara je domaćini 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ i  sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe „NAVDEX 2023“, koji se održava pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE.

„IDEX 2023“ i „NAVDEX 2023“ su najveći događaji te vrste u svetu, u okviru kojih se prikazuju najnovije inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane, kao i najnovije tehnologije i oprema koji su razvili odbrambeni sektori širom sveta.

Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati su predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora.

Učestvuje 1.350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 start -up kompanije iz 25 zemalja.

Događaju prisustvuje 350 visokih delegacija iz celog sveta, kao i mnogobrojni lideri, zvaničnici iz međunarodnih odbrambenih i bezbednosnih kompanija i stručnjaci iz celog sveta.

BONUS VIDEO:

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube