20.7 C
Banja Luka

Vučić nije optimističan da će Srbija uspjeti u UN-u spriječiti usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je obraćajući se na vanrednoj sjednici Vlade Srbije govorio o rezoluciji o tkz genocidu u Srebrenici, a koju BiH namjerava uputiti ka Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ako je suditi po onome što je kazao, nije optimističan da će Srbija uspjeti izlobirati da većina država bude protiv rezolucije.

„Može se desiti, ako budemo imali bilo kakvih šansi da promijenimo rezultat u UN-u vezano za rezoluciju, da već 21. aprila odem tamo (u New York, gdje je UN-ovo sjedište), pa da razgovaramo sa što više država članica“, izjavio je.

Smatra da je rezolucija „toliko nefer“ zbog toga što postoji opšta rezolucija o genocidu. Pozvao je srbijansku vladu na maksimalan vanjskopolitički angažman.

„Ne postoji akt da je Njemačka počinila genocide u Drugom svjetskom ratu. Sve je jasno. Tražim od vas da se angažujete na vanjskopolitičkom planu što je više moguće“, poručio je.

Napomenuo je da će biti potrebne dvije trećine glasova da se rezolucija usvoji, što je više od 130 država. Očekuje da će glasanje o rezoluciji biti između 25. i 30. aprila.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here