Naslovna BIH VUKANOVIĆ PORUČIO ZORI VIDOVIĆ: „Umijete se hladnom vodom“ (VIDEO)

VUKANOVIĆ PORUČIO ZORI VIDOVIĆ: „Umijete se hladnom vodom“ (VIDEO)

0

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koja je održana juče i danas, ni ovaj put nije prošla bez međusobnih prepucavanja poslanika vlasti i opozicije, pominjanja jevanđelja, teških prognoza i jezičkih vratolomija.

Verbalni „okršaj“ je počeo već na početku šeste redovne sjednice, koja je počela juče ujutro, nakon što su, na prijedlog Zakonodavnog odbora, sa dnevog reda skinuti nacrti zakona koje su predložili poslanici liste „Za pravdu i red“ i Vukota Govedarica iz SDS.

– To se zove tiranija većine nad manjinom. To nije demokratija – rekao je lider liste „Za pravdu i red“ i poslanik Nebojša Vukanović, koji je juče dobio nekoliko opomena „pred isključenje“ od predsjednika parlamenta Srpske Nenada Stevandića, i potpredsjednice Anje Ljubojević zbog svojih „zapaljivih“ komentara.

Ne pomaže ni “gašenje” mikrofona

U stopu ga je pratio partijski kolega Đorđe Vučinić, koji je, takođe, u više navrata opominjan i gašen mu mikrofon.

To ih, međutim, nije zaustavilo da se javljaju po skoro svakoj tački dnevnog reda, a najviše pažnje javnosti i komentara na društvenim mrežama izazvali su svojim diskusijama koje su se odnosile na Prijedlog rebalansa budžeta Srpske čiji okvir iznosi 5,523 milijarde KM i veći je za 140 miliona KM ili za 2,6 odsto nego planirani budžet.

Komentarišući predloženi Prijedlog rebalansa, Vučinić je najviše zamjerki imao po pitanju budžeta predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji iznosi 56 miliona KM.

– Predsjedniku su povećani izdaci za stručne usluge sa 185.000 KM na 500.000 KM. Volio bih da znam ko su ti stručnjaci koji ga savjetuju i kakva je to struka kod predsjednika Srpske – rekao je Vučinić.

“Budžet kroje ljubitelji pečenja”

Naveo je podatak da se za ugostiteljski servis Vlade RS izdvaja više od 10 miliona KM, dok je budžet Akademije nauka i umjetnosti 2,1 milion KM.

– Naravno, kad nam budžet kroje ljubitelji šatora, pečenja i izvorne muzike, onda imamo i pjevaču 56 miliona KM, a na reformu obrazovanja 95.000 KM, stručno usavršavanje nastavnika 40.000 KM, dok rashodi za nagrade, troškove, pripreme i takmičenje učenika iznose 0 KM – rekao je Vučinić.

Ništa blaži u kritici Prijedloga rebalansa budžeta nije bio ni Vukanović, koji se u svojoj diskusiji dotakao svega i svačega – od jevanđelja po Luki, preko „loših“ salama, do pominjanja sedam svjetskih čuda.

– Kada sam dobio ovo da pročitam čudu se ne mogu načuditi. Više ovdje ima čuda nego na svijetu onih sedam. Stvarno ne mogu da ostanem na nogama kada pročitam pojedine stavke. Ljudi nemaju hljeba da jedu, nemamo CT u Trebinju, a dajemo na semafore i reflektore milion i po maraka – zavapio je Vukanović.

Ministarka da se umije hladnom vodom

On je upitao zbog čega se na profesionalni sport izdvaja 40 miliona KM i upitao o kojem profesionalnom sportu je riječ.

– Da imamo profesionalni sport igrali bi Ligu šampiona. Dovedite Savićevića, Piksija, ući ćemo u Ligu šampiona sa tolikim parama. Crvena Zvezda ima budžet pet miliona, a vi dajete 40 miliona KM. Jeste li vi normalni?! Nabijate nam luđačku košulju – rekao je Vukanović, koji je u jednom momentu pozvao ministarku finansija Zoru Vidović da se „umije hladnom vodom“, zbog čega je dobio opomenu potpredsjednice parlamenta Srpske Anje Ljubojević.

To, međutim, nije zaustavilo Vukanovića da nastavi sa kritikovanjem Prijedloga rebalansa budžeta navodeći da domovi zdravlja u Srpskoj nemaju infuzije, a pojedine bolnice CT, ni druge osnovne stvari, a novac se troši na nepotrebne stavke.

– Nemate u kući ni onu salamu što neće pašče da jede, što je na akciji kod Šulića, ni nju nemate u frižideru, a ovamo kupujete zlatni luster. Šta će mi zlatni luster u kući, a gladna djeca – rekao je Vukanović.

Poslala Vukanovića u crkvu

Dodao je da ga je srce zaboljelo dok je čitao Prijedlog rebalansa budžeta, ističući da još samo „što nije našao čudovište u njemu“. Potom se dotakao i budžeta parlamenta Srpske ističući da je sve manji, zbog čega mu je sad jasno zašto Stevandić želi da sjednice traju do ponoći, jer time “štedi na spavanju poslanika u Banjaluci”.

– Smanjili ste ionako bijedan budžet NSRS, pa nas je Stevandić zbio u dva dana. Noćas ćemo do ponoći raditi, samo da se ne spava u Banjaluci – naveo je Vukanović.

Nakon što ga je Ljubojevićeva u par navrata opomenula zbog oštrih riječi koje je izgovorio, Vukanović je pitao može li da završi sa jednom rečenicom iz jevanđelja po Luki, na šta mu je ona odgovorila da „ide u crkvu i tamo završava sa jevanđeljem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: