26.7 C
Banja Luka

VULIĆ: Dodik je lider u pravom smislu te riječi, po mjeri svog naroda

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila da je jedina prijetnja BiH višedecenijski agresivni inostrani intervencionizam u kojem, pored Ambasade SAD, prednjači i Ambasada Velika Britanija, koja lažno naziva prijetnjom najavljeni prijedlog razdruživanja Republike Srpske i FBiH, zasnivajući ga na netačnim pretpostavkama i tumačenjima.

Vulićeva je izjavila da se britanska Ambasada periodično oglasi, uglavnom poslije američke, kako bi ovi prvi izazvali reakcije, a oni ostali ispod radara iako je podjednako, a nerijetko i više toksična.

– Lažna briga za BiH i njen put ka ЕU, koju su sami napustili, toliko je napadna da postaje smiješna. Napustiti ЕU, a onda drugima držati lekcije i preporučivati tu istu ЕU i pri tome još govoriti o navodnoj podršci BiH na evropskom putu, istovremeno ubacujući poneki kamen spoticanja, krajnje je neozbiljno. Prije svega, nepotrebno. Niko od njih ne traži da se miješaju u unutrašnje stvari BiH, već da obavljaju svoju diplomatsku dužnost zbog čega i borave u zemlji domaćina – istakla je Vulićeva.

Ona je u izjavi za Srnu naglasila da je dosta više njihove i bilo čije lažne brige za BiH, lažnog narativa, lažne podrške putu kojeg su i sami napustili, dijeljenja lekcija, te da je potrebno da se vrate u diplomatske okvire, iz kojih su davno izašli, a ne da uređuju živote naroda u Srpskoj i FBiH po svojoj volji i želji.

Komentarišući saopštenje Ambasade Velike Britanije u kojem, između ostalog, navode da, kako kažu, prijetnje Vlade Republike Srpske o „mirnom razdruživanju od BiH, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama“, Vulićeva je rekla da su ovim komadom papira u potpunosti razotkrili i ogolili svoje namjere samo jednom rečenicom u kojoj kažu: „Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga“.

– Mi odavno znamo i govorimo da Britanci imaju svoje favorite, iako su pokušavali više puta da nas demantuju, ali sada su jasno i otvoreno potvrdili koga bi rado instalirali na vlast, na čemu očito predano rade. Ali, uzalud im trud. Među njihovim favoritima ni u tragovima nema lidera niti liderstva, ali stranih sluga i robova zapada sigurno ima – istakla je Vulićeva.

Logično je, navela je ona, da im lider srpskog naroda Milorad Dodik smeta, jer je lider u pravom smislu te riječi, po mjeri svog naroda, koji sluša njihove potrebe, a ne ispunjava želje stranaca, niti je poslušnik onih koji su nas bombardovali i koji i dalje rade na istrebljenju srpskog naroda.

– Što se tiče njihovih lekcija o tome šta Republika Srpska može, a šta ne može, o pravu i istoriji, nisu uopšte pozvani da govore o tome. Bogatstva stečena otimanjem vrijednosti drugih zemalja, bivših britanskih kolonija, koje ne žele da vrate, ovu nekada veliku silu za nas ne čini kredibilnom niti dobronamjernom prema bilo kome, a dokazano posebno prema nama. Sa njima možemo da razgovaramo kada se vrate u diplomatske okvire i kada budu sagovornici, a ne naredbodavci. Republika Srpska nije njihova kolonija, tako da na nama ne mogu trenirati ni strogoću, ni silu – poručila je Vulićeva.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here