15.7 C
Banja Luka

Za tri mjeseca Prointeru, samostalno ili u grupi ponuđača, PREKO 6 MILIONA KM JAVNOG NOVCA

“Prointeru” je dobro išlo tokom vrućih ljetnjih mjeseci, pa je na tenderima ubjedljivo trijumfovao sa preko 6 miliona dodjeljenog novca za različite poslove, saznaje portal BUKA

Naime, prema informacijama sa portala javnih nabavki, kompanija “Prointer” kao član Infinity grupacije, koju čine još kompanije “Kaldera”, “Infinity ADS” i “EP Mobile”, je pobijedila na 22 tendera, čime je dobila posao od ukupno 6 106 350 KM, čim eje još jednom pokazao da je apsolutni šampion kada su pitanju razne nabavke za javna preduzeća.

Ovog ljeta, najunosniji posao tokom ljeta zaključen je za ELEKTROPRENOSOM BIH A.D za nabavku izgradnje trafostanice 110/x kV TS Banja Luka 9. Vrijednost posla je skoro 3 miliona KM, gdje je “Prointer” bio u grupi ponuđača, zajedno sa firmama Kaldera, IEE Novi Sad i Elnos Banjaluka.

“Prointer” u grupi izvođača dobio je još jedan tender, i to ponovo od Elektroprenosa BiH i to za nabavku izgradnje priključnog DV 2×110 kV za TS Banja Luka 9, u iznosu od 1.084.986,38 KM

Dalje, sa banjalučkom Elektrokrajinom sklopljena su dva posla u avgustu i to u vrijednosti od 99 900 KM za nadogradnju mrežne infrastrukture, te 34.960 KM za nabavku serverske i storidž farme.

Generalno možemo reći da su elektroenergetska preduzeća bila poprilično darežljiva pa je tako Zavisno preduzeće “Rudnik i termoelektrana Ugljevik” a.d Ugljevik dodjelio skoro 120.000 KM (119.800,00 KM) za nabavku dva uređaja za bezbjednost informacione mreže, dok je Elektroprivreda RS-matično preduzeće iz Trebinja za uslugu izrade studije dugoročnog razvoja automatizacije distributivne mreže dodjelio ugovor u iznosu od skoro 200.000 KM (199.982,00 KM).

Isto preduzeće dodjelilo je Prointeru 198.000,00 KM za unapređenje i tehničku podršku IT strukture. Dvadesetak dana kasnije ponovo uspjeh – Elektroprivreda RS” dodjelila je Prointeru 159.8989,05 za rekonstrukciju i proširenje pasivne računarske mreže i nabavku aktivne mrežne opreme te za nabavku switcheva.

Elektroprenos BiH je dodjelio 179.990,00 KM Prointeru za nabavku Firewall-a te za licence TK opreme za SAP.

ZP “ELektro Doboj” isti je dan 15.6.2021. dodjelilo preko pola miliona KM (559.235,00 KM) za nabavku optičkih kablova i ovjesa.

“Prointer” je sarađivao i sa Glavnom službom za reviziju javnog sektora Republike Srpske i to u nabavci mrežne opreme, pratećeg softvera i licenci i to za 179.981,10 KM.

Ova kompanije nije se libila ni manjih nabavki pa su tako željeznicama Republike Srpske sklopili posao licence za KIWI SYSLOG SERVER na period od 12 mjeseci ukupnog iznosa od 288,00 KM, dok je za usluge prebacivanja videokonferencijskog linka u centralnoj kancelariji UIO BiH naplaćeno 950 KM.

Uz ovo napomenimo da je sarajevski ogranak PROINTERA  1.6.2021 sklopio ugovor sa Regulatornom agencijom za komunikacije BiH u iznosu od 249.000 KM, te sa Zavodo za zapošljavanje Republike Srpske Pale 50.400,00 KM.

Svi pomenuti iznosi su bez PDV-a.

Podsjetimo, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je sredinom 2019. godine da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom „Prointer ITSS“.

Dodik je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je njegov sin završio fakultet u Milanu i da se bavi „novim tehnologijama“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je, između ostalog, Dodik odgovarajući opozicionim poslanicima te 2019. godine.

Time je Dodik, po prvi put doveo u vezu Igora Dodika sa ovom kompanijom, što je do tada bilo više puta demantovano.

Podsjetimo da je Milorad Dodik juče tokom skupštinskog zasjedanja išao korak dalje pa je tako rekao da je “njegov sin nezaposlen i da niko nije zaposlen.”

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here