23.7 C
Banja Luka

Za vlast nema krize, samo luksuz!

Čak 2,9 miliona maraka vrijedi vozni park Predsjedništva BiH, otkriva to godišnji finansijski izvještaj za 2021. godinu. Dok se građani bore da prežive, za najviše funkcionere krize nema, samo luksuz.

Broj automobila kojima raspolaže Predsjedništvo BiH u godišnjem finansijskom izvještaju nije naveden. Ali navedena je njihova vrijednost koja iznosi nevjerovatnih 2,9 miliona maraka. Prema posljednjem objavljenom revizorskom izvještaju za 2020. godinu, ova institucija je raspolagala sa 39 vozila, od kojih je jedno vozilo posuđeno za potrebe člana Predsjedništva iz Republike Srpske Milorada Dodika.

U situaciji kada proizvode samo krize, ne rješavaju probleme, ova informacija samo izaziva ogorčenje građana.

U skladu s internim pravilnikom, vozila koja se koriste za potrebe članova Predsjedništva i šefova kabineta te generalnog sekretara su izuzeta od vođenja dnevne evidencije korištenja. Za ova vozila upisuje se samo početno stanje kilometar sata i završno stanje na kraju mjeseca. Revizori se u tom slučaju nisu mogli uvjeriti u racionalno i namjensko korištenje navedenih vozila.

„Što se tiče Predsjedništva BiH ogromni su troškovi na održavanju motornih vozila, troškovi goriva, dnevnica, službenih putovanja, smještaj, reprezentacije.  Ogromne svote novca se troše. Upitna je racionalnost i namjensko korišćenje i vozila i svih tih troškova”, kaže ekonomista Mirjana Orašanin.

A od njihovog vozikanja nikakvog efekta. Međusobne čarke, prepirke, dok zemlja stagnira.

 “Pogotovo ako uzmemo u obzir trenutno stanje, uvijek smo u krizi, sad smo posebno u još većoj krizi, rat je, inflacija iz Evrope se prelila kod nas, građani sve teže žive, ali to ne ometa naše funkcionere da oni koriste sve svoje beneficije koje imaju uz visoke plate koje imaju i sve druge pogodnosti”, kaže Orašanin.

“Ja sam negde uveren da je vlast i RS i FBiH odnarođena vlast, da oni žive u nekom svom svijetu, u nekim svojim nebesima, da ne vide kako živi obični građanin ove zemlje, da jedva sastavlja kraj sa krajem. Na kraju krajva političare to i ne zanima, a trebalo bi da ih zanima. Oni su izgubili dodir sa realnošću, kupuju ta bijesna vozila, avione, kamione, helikoptere. Jednostavno i do građana je, zašto na neki način takvo ponašanje, bahato ponašanje, ne kažnjavaju”, smatra politički analitičar Velizar Antić.

Pravog bunta odavno nema. Iscrpljeni svakodnevnom mukom za egzistenciju, glasa ne dižu. Mladi odlaze, a stari ostaju. Bez snage da bilo šta promjene, mire se sa trenutnim stanjem dok ispraćaju djecu u zapadne zemlje.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here