15.7 C
Banja Luka

Zelenski: Rusija će pojačati napade na Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da očekuje da će Rusija intenzivirati napade na njegovu zemlju dok Kijev ove sedmice čeka odluku Evropske unije o dodjeli Ukrajini statusa zemlje kandidata.

– Očito je da ove sedmice od Rusije treba očekivati ​​intenziviranje neprijateljskih aktivnosti – rekao je Zelenski u svom večernjem videoobraćanju.

– I ne samo protiv Ukrajine već i protiv drugih evropskih zemalja. Mi se pripremamo. Spremni smo – rekao je ukrajinski predsjednik.

U četvrtak i petak održava se redovni sastanak na vrhu šefova država i vlada EU, a raspravljat će, između ostaloga, i o mišljenjima koje je Komisija objavila prošle sedmice o zahtjevima tri zemlje, Ukrajine, Moldavije i Gruzije, za članstvo u Evropskoj uniji.

Dobiju li Ukrajina i Moldavija kandidatski status, bit će to velik skok jer su se prije početka brutalnog ruskog napada na Ukrajinu te zemlje borile da u zajedničkim deklaracijama dobiju bilo kakvu formulaciju koja bi makar u naznakama govorila o evropskoj perspektivi.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here