28.7 C
Banja Luka

Zaoštrava se situacija zbog uranijuma

MOSKVA, KIJEV Velika Britanija je najavila slanje Ukrajini oklopnih granata koje sadrže osiromašeni uranijum, na šta je Rusija odgovorila da bi to moglo uzrokovati eskalaciju situacije.

Moguća isporuka municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini je ozbiljan korak ka značajnoj eskalaciji situacije, izjavio je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije.

„Postoje izjave pojedinih zapadnih predstavnika koji govore da tu nema ništa strašno, da ništa nije zabranjeno iz kategorije municije sa osiromašenim uranijumom, da ne krše nikakve konvencije… Ali svi se sjećaju do čega je dovela upotreba osiromašenog uranijuma u Jugoslaviji i Iraku kada su stradale na desetine hiljada civila i vojnika NATOa“, kazao je Lavrov.

Dodao je da je došlo do naglog porasta onkoloških i drugih opasnih bolesti, zemljište je bilo kontaminirano decenijama.

„Toliko o tome da je Zapadu stalo za povećanje poljoprivredne proizvodnje u Ukrajini i za izvoz ukrajinskog žita u zemlje u razvoju, uključujući Afriku“, rekao je Lavrov, prenijeli su ruski mediji.

Dodao je dodao da će Moskva prilikom daljeg djelovanja uzeti u obzir moguće isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu.

„Što se tiče naše reakcije, mi ćemo to uzeti u obzir tokom našeg djelovanja. Mi smo posvećeni međunarodnim standardima ratovanja, imamo svoju vojnu doktrinu i, kao što su rekli Vladimir Putin, predsednik Rusije, i Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, bićemo prinuđeni da uzmemo u obzir činjenicu da naše britanske kolege podižu tu eskalaciju na novi, veoma ozbiljan nivo“, rekao je Lavrov.

Dodao je da „vodeće zapadne zemlje sprečavaju izradu konvencije o zabrani upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom“.

„O tome da ne postoji međunarodna konvencija koja zabranjuje upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom: da, takve konvencije još nema, jer čitav niz zemalja, uključujući vodeće zapadne zemlje, sprečava izradu takvog dokumenta“, rekao je Lavrov.

Anabel Goldi, zamjenica britanskog ministra odbrane, izjavila je ranije da će London, pored slanja borbenih tenkova čelendžer 2 u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Si Đinping, kineski predsjednik, prije nego što je napustio Moskvu, gdje je dva dana imao sastanke sa Putinom, rekao je svom ruskom kolegi da „promjena dolazi“.

„Dolazi promjena koja se nije dogodila zadnjih 100 godina. Zajedničkim snagama ćemo je unijeti“, rekao je Si Putinu, prenio je „Daily Mail“.

U tekstu se dodaje da bi Zapad takva izjava Sija trebalo da zabrine.

Kako se navodi, zabrinjavajuća poruka o promjeni „kakvu svijet nije vidio 100 godina“ poslata je nakon što je Putin rekao da će reagovati na planove Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju koja sadrži osiromašeni uranijum.

„Jedan smo korak bliže upotrebi oružja s nuklearnom komponentom ako se to dogodi. Čini se da Zapad s Rusijom želi da ratuje dok ne padne i poslednji Ukrajinac“, rekao je Putin.

Šojgu je kazao da je svijet nadomak nuklearne katastrofe.

„Još je korak napravljen. Sve ih je manje ostalo“, rekao je Šojgu.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i u Iraku 2003. godine.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here