Naslovna Izdvajamo Zašto za IZIS Srpska izdvaja četiri puta više novca nego Srbija?

Zašto za IZIS Srpska izdvaja četiri puta više novca nego Srbija?

Zbog čega je projekat uspostavljanja integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) u Republici Srpskoj četiri puta skuplji u odnosu u na isti projekat u Srbiji, koja ima šest miliona osiguranika više, pitaju iz Resora za nauku, inovacije i informacione tehnologije SDS Banjaluka. Oni navode da su čelni ljudi Fonda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva zdravlja dužni javnosti da objasne ovako velike razlike u cijeni.

a li je moguće da usluge, koje će biti na raspolaganju građanima Srpske kao što su ‘online’ zakazivanje termina, elektronski recept, elektronska uputnica, elektronski zdravstveni karton i knjižica, koštaju 26 miliona maraka, kažu u Resoru za nauku, inovacije i informacione tehnologije SDS Banjaluka.

Pitaju ko će da se “ugradi“ u kupovinu novih 3.000 računara po cijeni od 1.000 KM bez PDV-a, ako se zna da je u Srbiji kupljeno svega 500 računara, a u Sjevernoj Makedoniji, takođe za isti projekat, 2.450 računara. Pozivali su direktora FZO Dejana Kusturića da objasni građanima brojne pogodnosti i isplativost ovog projekta jer je nedavno izjavio da će se, primjenom elektronskog recepta, godišnje uštediti 10 miliona KM, koji se trenutno plaćaju apotekama za obradu recepata.

– Kako, u vezi s ovim, objašnjava činjenicu da usluga e-recept, za čiju su realizaciju Ministarstvo zdravlja i firma “Računari d.o.o.“ Banjaluka, još 04.05.2011. godine, zaključili ugovor, ne funkcioniše godinama i donosi tako spominjane uštede. Ugovor, vrijedan 1.6 miliona maraka, stupio je na snagu 07.06.2012. godine, a istekao 06.06.2014. godine – napominju iz Resora za nauku, inovacije i informacione tehnologije SDS Banjaluka.

Upitali su zbog čega u fazi konsultacija, idejnog projekta, ili revizije IZIS-a, koji je strategijski projekat u zdravstvenom sektoru, nisu učestvovali stručnjaci u oblasti računarstva i informatike sa naših javnih visokoškolskih institucija, kao što su Elektrotehnički i Prirodno – matematički fakultet.