Naslovna Izdvajamo Zašto za IZIS Srpska izdvaja četiri puta više novca nego Srbija?

Zašto za IZIS Srpska izdvaja četiri puta više novca nego Srbija?

0

Zbog čega je projekat uspostavljanja integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) u Republici Srpskoj četiri puta skuplji u odnosu u na isti projekat u Srbiji, koja ima šest miliona osiguranika više, pitaju iz Resora za nauku, inovacije i informacione tehnologije SDS Banjaluka. Oni navode da su čelni ljudi Fonda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva zdravlja dužni javnosti da objasne ovako velike razlike u cijeni.

a li je moguće da usluge, koje će biti na raspolaganju građanima Srpske kao što su ‘online’ zakazivanje termina, elektronski recept, elektronska uputnica, elektronski zdravstveni karton i knjižica, koštaju 26 miliona maraka, kažu u Resoru za nauku, inovacije i informacione tehnologije SDS Banjaluka.

Pitaju ko će da se “ugradi“ u kupovinu novih 3.000 računara po cijeni od 1.000 KM bez PDV-a, ako se zna da je u Srbiji kupljeno svega 500 računara, a u Sjevernoj Makedoniji, takođe za isti projekat, 2.450 računara. Pozivali su direktora FZO Dejana Kusturića da objasni građanima brojne pogodnosti i isplativost ovog projekta jer je nedavno izjavio da će se, primjenom elektronskog recepta, godišnje uštediti 10 miliona KM, koji se trenutno plaćaju apotekama za obradu recepata.

– Kako, u vezi s ovim, objašnjava činjenicu da usluga e-recept, za čiju su realizaciju Ministarstvo zdravlja i firma “Računari d.o.o.“ Banjaluka, još 04.05.2011. godine, zaključili ugovor, ne funkcioniše godinama i donosi tako spominjane uštede. Ugovor, vrijedan 1.6 miliona maraka, stupio je na snagu 07.06.2012. godine, a istekao 06.06.2014. godine – napominju iz Resora za nauku, inovacije i informacione tehnologije SDS Banjaluka.

Upitali su zbog čega u fazi konsultacija, idejnog projekta, ili revizije IZIS-a, koji je strategijski projekat u zdravstvenom sektoru, nisu učestvovali stručnjaci u oblasti računarstva i informatike sa naših javnih visokoškolskih institucija, kao što su Elektrotehnički i Prirodno – matematički fakultet.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube