Naslovna Region Zeleno svjetlo za sporazum o novoj vlasti Crne Gore

Zeleno svjetlo za sporazum o novoj vlasti Crne Gore

0

Stranački organi Evrope sad, Nove srpske demokratije, Demokratske Crne Gore, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije te koalicija Albanski forum i Albanska alijansa, prihvatili su sporazum o formiranju nove vlasti.

Ostalo je da o svojim odlukama javnost informišu Ujedinjena Crna Gora i CIVIS, ali vjeruje se da je na pomolu stabilna politička većina koja treba da izabere novo rukovodstvo parlamenta i novi sastav Vlade.

Portalu RTCG potvrđene su informacije da će sjednica parlamenta biti održana 26. oktobra. Izvor iz nove većine rekao je da će tada biti izabrano rukovodstvo Skupštine Crne Gore, a potom i novi sastav Vlade.

Glavni odbor Evrope sad podržao je sporazum i kandidate za ministre, dok je Glavni odbor Nove srpske demokratije podržao sporazum i kandidaturu Andrije Mandića za novog predsjednika Skupštine Crne Gore.

Što se Evrope sad tiče, Glavni odbor je bez glasova protiv potvrdio i prijedlog mandatara Milojka Spajića za buduće članove 44. sastava Vlade u okviru resora koji po sporazumu pripadaju PES-u.

Za ministra inostranih poslova predložen je član Predsjedništva PES-a Filip Ivanović, a za ministarku evropskih poslova Maida Gorčević. Za ministarku prosvjete, nauke i inovacija predložena je Anđela Jakšić Stojanović, a za ministra finansija Novica Vuković.

Kandidat za ministra pravde je Andrej Milović, za ministra zdravlja doktor Vojislav Šimun, dok je kandidatkinja za ministarku rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

Kandidat za ministra energetike i rudarstva je dekan Elektrotehničkog fakulteta Saša Mujović, dok je predloženo da Janko Odović pokriva mjesto ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Predloženo je da kandidat za ministra saobraćaja i pomorstva bude Filip Radulović. Prema ranijem dogovoru, manjinsku podršku budućoj vladi daće koalicija ZBCG, iz čijih redova će biti predsjednik Skupštine.

Nacrt sporazuma je, kako se navodi u tom dokumentu, postignut u želji da se postigne široki politički konsenzus koji će omogućiti formiranje stabilnog i kompetentnog sastava Vlade, spremne da se suoči sa ključnim izazovima od značaja za dalji razvoj Crne Gore.

Prema sporazumu, potpisnici se suprotstavljaju naumu političkih subjekata da stalnim produkovanjem vještačkih podjela, kao što su to radili u proteklih četvrt vijeka, nastave da stvaraju dimne zavjese iza kojih se oni bogate, a građani se lišavaju prava na bolji život.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube