Naslovna Najnovije Zelenski napao Merkelovu zbog loših odnosa sa Njemačkom

Zelenski napao Merkelovu zbog loših odnosa sa Njemačkom

0

Njemačku kancelarku Angelu Merkel, piše kolumnistkinja Suzana Bajer u članku za magazin Špigl.

Prema njenom mišljenju, ukrajinski lider je u intervjuu TV kanalu ZDF kritikovao ne samo aktuelnog šefa njemačke vlade Olafa Šolca, već i njegovog prethodnika.

„Prema Zelenskom, odnosi između vlada Njemačke i Ukrajine bili su nepovjerljivi mnogo prije nego što je Šolc postao kancelar. Ova izjava se može smatrati zajedljivim napadom na bivšu kancelarku Angelu Merkel“, piše Bajer.

Dan ranije, Zelenski je pozvao Šolca da prestane da pokušava da balansira između Kijeva i Moskve. On je zamjerio Njemačkoj što je počela da pomaže Ukrajini mnogo kasnije od drugih zemalja – SAD, Velike Britanije i istočnih zemalja EU .

Kako su mediji pisali, njemačka kancelarka, zajedno sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, namjeravaju da doputuju u Kijev 16. juna. Istovremeno, Šolc je ranije izjavio da neće posjetiti Ukrajinu nakon što je Zelenski odbio da primi predsjednika Njemačke Frank-Valtera Štajnmajera. Ukrajinski ambasador u Berlinu Andrij Melnik ga je zbog toga nazvao „uvrijeđenim jetrenjem“.

U pozadini ruske vojne operacije, SAD i njeni NATO saveznici intenzivno isporučuju oružje Ukrajini. Istovremeno, vlasti u Kijevu se stalno žale na nedostatak zaliha i njihov spor tempo. Rusija je, sa svoje strane, više puta izjavljivala da vojna pomoć Ukrajini samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta za vojsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: