21.7 C
Banja Luka

Zelenski otkazao obraćanje američkim senatorima

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski otkazao je obraćanje američkim senatorima koje je trebalo da se održi danas putem video-veze, saopštio je lider demokratske većine u Gornjem domu američkog Kongresa Čak Šumer.

„Zelenski, inače, neće moći da nam se obrati na brifingu – nešto se dogodilo u posljednjem trenutku“, rekao je Šumer novinarima.

Predsjednik Ukrajine trebalo je da se obrati senatorima u okviru zatvorenog brifinga. Njegovo uključenje se očekivalo uoči glasanja povodom izdvajanja novih sredstava Kijevu.

Američki predsjednik Džozef Bajden ranije je zatražio od Kongresa 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio nedvosmislenu podršku. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, glasao je za podršku Tel Avivu, ali je Senat, koji je pod kontrolom demokrata, blokirao inicijativu. Bajden je izjavio da neće potpisati nacrt zakona o dodeli pomoći Izraelu bez Ukrajine ako Kongres odobri takav dokument, dok republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na odvojenom razmatranju podrške Kijevu.

Američka administracija je priznala da ranije izdvojeni novac ponestane, stoga se i paketi naoružanja koji se šalju Kijevu smanjuju. Početkom novembra Bela kuća je saopštila da je Vašington potrošio 96 odsto svih sredstava izdvojenih za podršku Kijevu od početka ruske specijalne operacije.

Ukoliko Kongres sada ne uspije da se dogovori o pomoći Ukrajini, to će se odgoditi nakon božićnih praznika koji počinju 14. decembra za kongresmene i 15. decembra za senatore. Predstavnički dom nastaviće sa radom 9. januara, a Senat 8. januara.

(sputnikportal.rs)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here