16.7 C
Banja Luka

Željka Cvijanović izgovorila da je nemoguća plata od 2000 maraka: „TO SU LUDOSTI“

Aktuelna predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je na sinoć održanoj predizbornoj tribini izgovorila da je nemoguća plata od 2000 maraka!

„Ovi vam pričaju gluposti, nema takvih plata od 2000 maraka. Ta plata je nemoguća, TO SU LUDOSTI“, poručila je Cvijnović okupljenima u naselju Pet jezera.

POGLEDAJTE NJEN GOVOR:

https://youtu.be/nD3xbtBQKIE

Za stranačkog saboraca Željke Cvijanović ne važe pravila o toj nedostižnoj plato od 2000 maraka pa tako Nikola Špirić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima platu nešto više od 5000KM. U prva dva mjeseca ove godine iz budžeta mu je samo po tom osnovu isplaćivano 5.033 KM. Nakon što je primio otpremninu u mjesecu martu u iznosu od 29.797 KM, dobio je nešto manju platu od 4.818 KM. Špirić prima i topli obrok koji je u prva tri mjeseca ove godine iznosio 120 KM te naknadu za odvojen život za koji je u januaru dobio 242.84 KM, a u drugom i trećem mjesecu po 300 KM, te paušal koji je sa 713,54 KM. U mjesecu martu ovom SNSD-ovom kadru isplaćeno je 35.730 KM.

Pred kraj mandata parlamentarci su povećali plate svim zaposlenim u bh. institucijama. Jasno je da su od povećanja najviše profitirali oni sami.

Prosječna godišnja plata, plus naknade za prevoz, topli obrok, odvojeni život i paušal prije povećanja iznosila je između 60 i 70 hiljada maraka.

Za ovaj iznos jedan obični građanin morao bi da radi gotovo pet godina. Međutim, statistika zna da varira, s obzirom da većina  radnika radi za manji iznos od prosječne plate.

Najplaćeniji ministar je Vjekoslav Bevanda, zatim slijede predsjedavajući, Zoran Tegeltija (SNSD) kao i ministri Vojin Mitrović (SNSD), Bisera Turković i Sifet Podžić. Zajedno su od januara 2019. zaradili više od 765 hiljada maraka.

(VIJESTI SRPSKE)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here