Naslovna Region ŽESTOKA PORUKA ABAZOVIĆA MILU ĐUKANOVIĆU: Neka bude spreman na konsekvence ako ponovo...

ŽESTOKA PORUKA ABAZOVIĆA MILU ĐUKANOVIĆU: Neka bude spreman na konsekvence ako ponovo ne potpiše

0
Dritan abazović
PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio je da Uprava policije i tužilaštvo moraju da učine sve kako bi se dojave o bombama u školama istražile, ali da veruje da neće naći ništa i da je to deo „folkolora“ DPS
„Iz profesionalnog aspekta moram da zaključim da Uprava policije i tužilaštvo moraju da učine sve kako bi se svaka dojava o bombi istražila. Vjerujem da neće naći ništa, ali ovo je deo folklora DPS“, rekao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara.

Poručio je da kada se konstituisala 43. Vlada u aprilu smo imali istu situaciju u Podgorici.

„Ne želim zbog odnosa prema toj deci i roditeljima da kažem da tamo nema ništa, to moramo da proverimo”, dodao je Abazović.

Ponovio je da URA neće glasati za Zakon o predsedniku ako se izaberu četvoro sudija Ustavnog suda.

On je apelovao na poslanike da izaberu sudije Ustavnog suda

„Prvo da objasnim manipulacije DPS-a da sam ranije rekao glasajte za jednog sudiju, pa sad tražimo glasajte za četvoro. Mi jasno kažemo ako se glasaju četiri sudije, neće se glasati Zakon o predsedniku, možemo da idemo ka parlamentarnim izborima. Moj apel opet je glasajte za jednog i onda ćemo zakonsko rešenje, ili bilo koje drugo, imati gde da predamo u instanci Ustavnog suda Crne Gore i oni će moći za 10, 15, 20 dana da kažu svoje mišljenje o tome. Baš je jednostavno, ne znam koji deo tim ljudima nije jasan. Ako glasaju za bar jednog, ili dvoje, imaćemo Ustavni sud koji će moći da se odredi, imaćemo Ustavni sud ne kompletiran, ali funkcionalan. Šaljem im taj apel da to urade”, poručio je Abazović uoči glasanja za sudije.

DPS ipak nije glasao ni za jednog od četiri kandidata za sudije Ustavnog suda.

On tvrdi da DPS želi gužvu u Crnoj Gori, da je prikaže nefunkcionalnom da se ne bi nastavila borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Rušenje Vlade je imalo to za cilj”, kazao je Abazović.

Ističe da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović već jednom prekršio zakon kada je prvi put odbio da potpiše zakon.

„Svi koji su kršili zakon, to dođe na naplatu. Ako ne želi da potpiše neka bude spreman da nosi konsekvence”, poručio je Abazović.

Na pitanje kakvu reakciju očekuje od međunarodne zajednice s obzirom na to da u novu godinu ulazimo sa nefunkcionalnim institucijama, Abazović kaže da razume njihovu poziciju.

„Ja bih najviše voleo da deblokiramo Ustavni sud, Sudski savet… Sve bi to uradili da DPS nije odlučio da sruši Vladu posle Temeljnog ugovora. Kada je reč o poštovanju Venecijanske komisije, apelujem na sve – nemojte da čitate samo ono što je interpretacija određenih medija u Crnoj Gori. Uzmite dokument VK i pročitajte ključnu rečenicu gde kažu – prvo deblokirajte Ustavni sud, a da imate funkcionalan Ustavni sud ne bismo ni davali mišljenje, nego smo se javili jer nemate Ustavni sud. Zato je naš apel da se deblokira Ustavni sud”, poručio je Abazović

Ističe da je politika DPS-a neozbiljna.

„Ja stvarno ne znam kako su ti ljudi vladali 30 godina. Možda je problem bio do nas”, dodao je Abazović.

On je kazao da je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar u narednih nekoliko dana dolazi u Crnu Goru, dodajući da će u toku ove sedmice biti još interesantnih poseta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: