Naslovna Najnovije ŽESTOKO OBRAĆANJE PUTINA: Rat u Ukrajini tek počinje?

ŽESTOKO OBRAĆANJE PUTINA: Rat u Ukrajini tek počinje?

0

Članstvo u NATO-u neće povećati bezbednost same Ukrajine, već će učiniti svet mnogo ranjivijim, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin za televiziju „Rusija 24“.

„Što se tiče članstva Ukrajine u NATO-u, više puta smo o tome govorili, to stvara pretnje za bezbednost Rusije.

Očigledno.

I, zapravo, jedan od uzroka specijalne vojne operacije je pretnja ulaska Ukrajine u NATO. Siguran sam da to neće povećati bezbednost same Ukrajine i, uopšte, učiniće svet mnogo ranjivijim i dovesti do dodatnih tenzija u međunarodnoj sceni“, ocenio je Putin.

On je dodao da će isporuke novog naoružanja Kijevu samo pogoršati situaciju.
„Stoga, sa stanovišta moguće promene na bojnom polju, isporuke novog naoružanja neće dati ništa, samo će pogoršati situaciju.

Štaviše, pogoršaće za ukrajinsku stranu. I dodatno će raspiriti sukob“, naglasio je Putin.

„Zbog toga ne vidim ništa dobro u tome“, dodao je ruski predsednik.

On je podsetio da je stav Rusije po ovom pitanju dobro poznat.

Kako je naveo, Ukrajina ima pravo da osigura svoju bezbednosti, ali bezbednost jedne zemlje ne može se osiguravati na račun druge.

Prema njegovim rečima, Rusija se ne protivi razmatranju bezbednosnih garancija za Ukrajinu, ali pod uslovom osiguranja sopstvene bezbednosti.

Govoreći o isporukama raketa i tenkova Kijevu, Putin je rekao da one nanose štetu, ali od njih se ništa kritično ne dešava u zoni borbenih dejstava.

On je podsetio da je „samo od 4. juna uništeno 311 tenkova“, od čega je značajan deo, najmanje trećina, zapadne proizvodnje, uključujući i „leopardi“.

Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnici se plaše da koriste zapadne tenkove, jer su oni prioritetna meta ruske vojske.

„Mogu da kažem da ukrajinski vojnici često odbijaju da čak i uđu u ove (zapadne) tenkove, jer su oni prioritetna meta za naše momke, oni se prvi uništavaju na bojnom polju“, rekao je šef države.

Prema njegovom mišljenju, „to je neprijatna okolnost. A gore kao i svi ostali, čak i bolje od drugih sovjetske proizvodnje“, ocenio je Putin.

Putin je primetio da su antiruske sankcije pogoršale situaciju na globalnim tržištima hrane i energije.
„U vezi sa početkom specijalne vojne operacije, odlučili su da za sve okrive Rusiju, da prebace krivicu. Nemamo apsolutno ništa sa tim.

Da, naravno, upotreba sankcija kao instrumenta konkurentske borbe, oni su, koristeći ove instrumente sankcione politike zaoštrili situaciju na svetskim tržištima hrane i energije.

Ali nismo mi pogoršali, već su oni svojim delovanjem doveli do tog rezultata“, konstatovao je Putin.

O prehrambenom sporazumu

Što se tiče prehrambenog sporazuma, Putin je istakao da Rusija može da obustavi učešće u prehrambenom sporazumu i ponovo se pridruži kada obećani uslovi budu ispunjeni.

„U Istanbulskom sporazumu između Rusije i Ukrajine bile su detaljno izložene bezbednosne mere za Kijev, generalno, taj dokument je bio prihvatljiv“, ocenio je ruski predsednik.

Ruski lider je naglasio da nijedna stavka, koja se tiče ruskih interesa u prehrambenom sporazumu nije ispunjena.
„Samo nešto više od tri odsto žita isporučeno je najugroženijim zemljama prema prehrambenom sporazumu, a ostalo je otišlo ‘sitoj Evropi’“, konstatovao je Putin.

Predsednik Rusije je istakao da su mnoge evropske zemlje počele da odustaju od ukrajinskog žita i da ga diskriminišu.
Putin je naveo da se generalni sekretar UN Antonio Gutereš iskreno trudi da zapadne zemlje počnu da ispunjavaju uslove žitnog sporazuma u ​​vezi sa Rusijom.

„Znam da generalni sekretar i službenici u UN koji se bave ovim problemom iskreno teže ispunjenju, uključujući i odgovarajućih uslova prema Rusiji, u to ne sumnjam. Ali, oni ništa ne postižu, zato što zapadne zemlje ne planiraju da ispune data obećanja“, zaključio je Putin.

Putin je takođe rekao da još nije video novo pismo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o sporazumu.

Prema njegovim rečima, UN se iskreno trude da zapadne zemlje počnu da ispunjavaju uslove prehrambenog sporazuma u interesu Rusije.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube