24.7 C
Banja Luka

Zora Vidović obezbijedila “Prointeru” nove milione

Kompaniji „Prointer“, koja održava sistem za nadzor igara na sreću u Srpskoj (RAS), zbog čega svake godine dobija milione maraka iz budžeta, odobrena su dodatna sredstva po ovom osnovu.

Njima se do sada za održavanje, nadogradnju i razvoj sistema svakog mjeseca  plaćalo 100 maraka za svaku kladionicu, 40 maraka za svaki automat i  pola marke za svakog aktivnog igrača u internet igrama.

Međutim, Ministarstvo finansija Republike Srpske, a na prijedlog Republičke uprave za igre na sreću, je prije nekoliko dana izmijenilo pravilnik kojim je to definisano, te se obavezalo da će umjesto 40, ubuduće za svaki terminal i automat plaćati 50 maraka, odnosno za četvrtinu više.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša sabrao je da će ovom “malom” korekcijom “Prointer” u svoju kasu godišnje staviti dodatnih 1,44 miliona KM.

Naime,  prema zvaničnim podacima Republičke uprave za igre na sreću, zaključno sa februarom ove godine u Srpskoj ima 12.063 automata i terminala, što znači da će umjesto  482.520 KM mjesečno, nakon izmjene plaćati 603.150 KM, ili 120.630 KM više nego ranije.

Inače, kako smo to pisali prošle godine, “Prointer” je svoj zahtjev za povećanjem pravdao inflacijom.

S obzirom na to da je on uvažen, Grmuša smatra da bi se sada svim budžetskim korisnicima trebalo izaći u susret.

“Sva davanja iz budžeta zaposlenima kao i penzije penzionerima trebalo bi uvećati za 25 odsto. Mislim da je tim ljudima definitivno potrebnije povećanje naknada u tom procentu nego kompaniji koja je realno redovni korisnik budžetskih sredstava i monopolista kada je riječ o IT sektoru”, kazao je on.

Grmuša, koji radi u industriji igara na sreću ne vidi šta se u obimu posla koji obavlja “Prointer” promijenilo da je došlo do tolikog povećanja.

Ne znaju da su predložili veće naknade?
U Ministarstvu finansija nisu željeli da odgovore na upit CAPITAL-a zašto su odobrili dodatni novac “Prointeru” uz usmenu poruku da nam neće dostaviti ništa osim onog što je već objavljeno.

Zanimljivo je da u Republičkoj upravi za igre na sreću ne znaju da se pravilnik mijenjao, iako je izmjena išla na njihov prijedlog.

“Republička uprava za igre na sreću proteklih dana nije uputila prijedlog za izmjene Pravilnika o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću”, poručili su kratko oni.

Na našu konstataciju da se u Službenom glasniku oni navode kao predlagač, te da njihov odgovor navodi na to da neko u njihovo ime predlaže odluke, nisu ništa dodatno napisali.

Inače, ministarka Zora Vidović je prvobitno planirala da naknade za održavanje sistema RAS plaćaju priređivači, što je spriječio Ustavni sud Republike Srpske.

U presudi iz aprila 2021. godine se navodi da je ona prekoračila je svoja zakonska ovlašćenja i suprotno Ustavu Republike Srpske obavezala priređivače igara na sreću u Srpskoj da plaćaju te troškove.

S obzirom na to da nisu uspjeli u svojoj namjeri, teret ovih troškova pao je na budžet Republike Srpske, odnosno građane koji ga pune.

(Capital)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here