30.7 C
Banja Luka

Amerikanci „poludjeli“ za Yugom, cijene idu u nebo

Posljednji primjer potvrđuje da je Yugo sve poželjniji među Amerikancima koji su za njega spremni da izdvoje pozamašnu sumu.

I ne biraju mnogo. Naravno, posebno su skupi GVX i kabrio, ali sasvim solidno prolazi i običan Yugo, koji se vizuelno ne razlikuje bitno od onih koji su dominirali našim putevima devedesetih. Posljednji primjer dolazi sa aukcijske platforme Bring-A-Trailer.

U pitanju je sasvim običan Yugo GVL iz 1988. godine, koji je sa manje od 108.000 km sasvim običan automobil. Sudeći po fotografijama, u pitanju je primjerno održavan automobil. Do 2021. bilo je kod prvog vlasnika, koji je po svemu sudeći spasao 1,1-litarski motor sa 55 KS.

Jedan primjerak je prodat po cijeni od 9.001 dolar, što je potvrdilo da 12.100 dolara za kabriolet verziju nije bila samo slučajnost ili ishitreni potez nekog „jugonostalgičara“.

Amerikanci, izgleda, prepoznaju određene kvalitete Zastavinog proizvoda, kojeg su se u bivšoj zemlji olako odrekli kao sramnog poluproizvoda. Sve više ljudi navodi loše održavanje kao glavni uzrok lošeg imidža Yuga u Americi.

Tako, u komentarima ove aukcije, jedan komentator navodi da je imao rent-a-car kod Jugasa, koji je iznajmljivao za samo 10 dolara po danu i pritom zarađivao pristojno.

Kaže da je bilo potrebno samo redovno servisirati automobil i mijenjati zupčasti remen na vrijeme. Jedan primjerak i danas vozi i hvali njegovu nisku potrošnju goriva.

U svakom slučaju, Yugo je definitivno traženiji preko bare. Ko zna, možda uskoro budemo svjedoci izvoza Srbije u Ameriku.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here