Naslovna Najnovije BIN SALMAN ŠOKIRAO SVET: Diže futuristički grad LINIJU, dužine 170 km, širine...

BIN SALMAN ŠOKIRAO SVET: Diže futuristički grad LINIJU, dužine 170 km, širine 200 metara, sa devet miliona stanovnika! (VIDEO)

0

Planirano je da poseduje tehnologije pametnih gradova i funkcioniše kao turistička destinacija. Lokacija se nalazi severno od Crvenog mora, istočno od Egipta, kod Akabskog zaliva i južno od Jordana. Planirano je da pokrije ukupnu površinu od 26.500 km2 i prostire se na 170 kilometara duž obale Crvenog mora.

Saudijska Arabija je imala za cilj da završi glavne delove projekta do 2020. godine, a proširenje će biti završeno 2025. godine, ali kasni sa rokom. Projekat ima procenjenu vrednost od 500 milijardi dolara. Saudijska Arabija je 29. januara 2019. objavila da je osnovala zatvoreno akcionarsko društvo pod nazivom Neom. Cilj ove kompanije, koja je u potpunom vlasništvu Fonda za javna ulaganja, saudijskog suverenog fonda, je razvoj ekonomske zone Neom.

Planirano je da projekat bude u potpunosti zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Stručnjaci su izrazili skepticizam u pogledu ambicija megaprojekta. Prema izveštaju The Economista iz 2022. godine, do sada su izgrađene samo dve zgrade, a većina projektnog područja ostaje gola pustinja.

Grad je najavio saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman na konferenciji Future Investment Initiative u Rijadu, 24. oktobra 2017. godine. On je rekao da će funkcionisati nezavisno od “postojećeg državnog okvira” sa sopstvenim poreskim i zakonima o radu i “autonomnim pravosudnim sistemom”. Egipat je 2018. objavio da daje deo zemlje projektu Neom.

Inicijativa je proizašla iz Saudijske vizije 2030, plana za smanjenje zavisnosti Saudijske Arabije od nafte, diversifikaciju njene ekonomije i razvoj sektora javnih usluga. Planovi predviđaju da roboti obavljaju funkcije kao što su bezbednost, logistika, kućna dostava i briga i da se grad napaja isključivo energijom vetra i sunca. Budući da će grad biti projektovan i izgrađen od nule, predložene su i druge inovacije u infrastrukturi i mobilnosti. Planiranje i izgradnja će biti započeta sa 500 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije i međunarodnih investitora. Završetak prve faze projekta predviđen je do 2025. godine.

U julu 2020, američka kompanija Air Products & Chemicals Inc objavila je da će izgraditi najveću svetsku fabriku zelenog vodonika u Saudijskoj Arabiji. Air Products će zajedno posedovati projekat vredan pet milijardi dolara, saudijske AQVA Power i Neom. Indijski konglomerat Larsen & Toubro je u maju 2022. godine dobio ugovor za izgradnju solarne elektrane od 2.930 MW, vetroelektrane od 1.370 MW, sistema za skladištenje energije baterija od 400 MW, zajedno sa mrežom za prenos električne energije od oko 190 km.

Ime “Neom” je konstruisano od dve reči. Prva tri slova čine starogrčki prefiks neo Neo- što znači “novi”Četvrto slovo je od arapske skraćeniceMustakbalarapska reč za “budućnost”. Projekat Neom se nalazi u Tabuku na severozapadu kraljevstva, koji se proteže uz zaliv Akaba i 468 km obale sa plažama i koralnim grebenima, kao i planinama do 2.500 metara visine, ukupne površine oko 26.500 km2.

U januaru 2021. godine projekat je predstavio planove za Linelinearni grad dužine 170 kilometara i širine 200 metara unutar oblasti Neoma. Planirano je da se tu smesti devet miliona stanovnika bez konvencionalnih automobila, sa svim osnovnim uslugama u krugu od 5 minuta hoda.

Dizajn za Neom i projekat The Line, dodatno je modifikovan u julu 2022. godine. Umesto izgradnje grada koji se sastoji od više zgrada na linearnom planu, on će biti konsolidovan u jednu džinovsku strukturu koja je visoka 500 metara i 200 metara širine i 170 kilometara dužine.

Linija je dizajnirana tako da nema automobila, ulica ili emisija ugljenika. Grad je deo projekta Saudijska vizija 2030, za koji Saudijska Arabija tvrdi da će otvoriti 380.000 radnih mesta i dodati 48 milijardi dolara BDP-a zemlji. Planirano je da Linija bude prvi razvojni projekat u Neomu, projekat vredan 500 milijardi dolara.

Po završetku, Linija će obuhvatati 95 odsto prirode u Neomu. Protezaće se od Crvenog mora, otprilike do grada Tabuka, na Hidžazskoj pruzi. Planirano je da ima devet miliona stanovnika, što rezultira gustinom naseljenosti od 260.000 ljudi po kvadratnom kilometru. Poređenja radi, Manila je bila najgušće naseljeni grad na svetu od 2019. godine, sa gustinom od 44.000/km2.

Plan Linije se sastoji od dva zida u ogledalu sa spojenim prostorom između, ukupne širine od 200 metara i ukupne visine od 500 metara. Ovo bi je učinilo trećom najvišom zgradom u zemlji, posle kule sa satom Abradž al-Bait i predložene kule Džeda, i otprilike 12. najvišom zgradom na svetu. Grad će biti podeljen na čvorove. Sve dnevne usluge su dizajnirane da budu dostupne u roku od 5 minuta hoda. Grad će se takođe u potpunosti napajati obnovljivom energijom.

Linija će se sastojati od tri nivoa, uključujući jedan na površini za pešake, drugi podzemni za infrastrukturu i treći podzemni za transport.

Transportni nivo će uključivati sistem brze železnice, za koji se tvrdi da omogućava ljudima da pređu sa jedne strane grada na drugu za 20 minuta. Bez uzimanja u obzir zaustavljanja, ovo bi zahtevalo prosečnu brzinu od 512 km/h, što je brže od bilo koje postojeće pruge za velike brzine u vreme najave. Veštačka inteligencija će nadgledati grad i koristiti modele predviđanja i podataka kako bi otkrila načine za poboljšanje svakodnevnog života građana u Liniji.

Procenjeni trošak izgradnje iznosi od 100 do 200 milijardi američkih dolara, sa nekim procenama i do bilion dolara. Saudijska vlada tvrdi da će otvoriti 380.000 radnih mesta, podstaći ekonomsku diversifikaciju i doprineti uplivu 48 milijardi američkih dolara domaćem BDP-u do 2030. godine.

Plan za Liniju objavio je 10. januara 2021. saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman u prezentaciji koja je emitovana na državnoj televiziji. Prvi terenski radovi počeli su u oktobru 2021. godine, kada se očekivalo da će se prvi stanovnici useliti tokom 2024. godine. Od jula 2022. godine, planirano je da prva faza projekta bude završena 2030. godine.

Prestolonaslednik Mohamed Bin Salman, takođe predsednik Upravnog odbora Neoma, objavio je izjavu i promotivni video 25. jula 2022, što je dovelo do šireg medijskog izveštavanja o projektu. Ovo je takođe pokrenulo pitanja o prednostima dizajna i ekološkim pitanjima, a kritičari su bili zabrinuti da bi projekat stvorio distopijski i veštački objekat koji je već raselio domorodačko pleme Huvaitat i uticao bi na migraciju ptica i divljih životinja.

U oktobru 2022. godine, putem snimaka dronova koje je objavio Ot Sky, potvrđeno je da je izgradnja Linije u toku, a da se sada odvijaju obimni radovi na iskopavanjima duž cele dužine projekta.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube