20.7 C
Banja Luka

Ćosić kritikovao Vladu Srpske, ako ovako nastave ugasiće nas!

Sada ne možemo da investiramo bez kreditnih zaduženja. Doveli su auto- puteve do Banjaluke i Doboja, a mi se vozimo po lošim putevima“, rekao je, između ostalog, Ćosić u dosta oštrom tonu prema Vladi Repubike Srpske, koju vodi njegova stranka SNSD.

Skupština grada Istočno Sarajevo danas je na redovnoj sjednici usvojila Inicijativu koju će uputiti Vladi Republike Srpske da pripremi izmjene Zakona o budžetskom sistemu Republike  Srpske, kojom će uputiti na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ovu inicijativu je pokrenuo gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD), predlažući da se u pomenuti zakon ugradi da dio prihoda od poreza na dobit ostvarenih na terirotiji grada, preusmjeri u gradski budžet, umjesto stopostotnog iznosa koji ide, prema sadašnjem zakonu, u bužet Republike Srpske.

Obrazlažući ovu Inicijativu Ćosić je naglasio da mu je poznato da je određen broj ministara u Vladi Republike Srpske protiv ovakvog prijedloga kojim se raspakuje poreski sistem Srpske.

„Ovo je neophodno da bi grad napravili stabilnim. Sada ne možemo da investiramo bez kreditnih zaduženja. Doveli su auto- puteve do Banjaluke i Doboja, a mi se vozimo po lošim putevima“, rekao je, između ostalog, Ćosić u svom dosta oštrom tonu prema Vladi Repubike Srpske, koju vodi njegova stranka SNSD.

Podršku Ćosić je dobio i od načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića (SDS), ali uz uslov da inicijativom budu obuhvaćene i opštine.

.

On je podsjetio da je SDS predlagao ranije u NSRS da se donesu izmjene Zakona o buddžetskom sistemu, što je vlast odbijala.

On je upozorio da su nedovoljna sredstva za opstanak lokalnih zajednica koje Vlada Republike Srpske izdvaja za nerazvijene opštine.

„Sadašnji način raspodjele novca iz budžeta  u narednom periodu ugasiće pojedine opštine“, kazao je Božović, dodajući da se mora više pažnje posvetiti rubnim opštinama i da treba doći do decentralizacije pri raspodjeli sredstava iz budžeta.

On je naglasio i kako je još 2017. godine Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila sličnu inicijativu za koju nije bilo sluha, a koja je predviđala da se prihodi od poreza na dobit dijele u omjeru 90 naprema 10 u korist budžeta Srpske, a da se tih 10 posto koristi za razvoj privrede u Istočnoj Ilidži.

„Ako dođe do izmjena Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske taj novac se mora namjenski iskoristiti“, zaključio je Božović.

Inicijativa je usvojena sa 18 glasova, dok je decet opozicionih poslanika bilo suždržano od glasanja..

Šef Kluba odbornika SDS-a Goran Šehovac je rekao da ovoj Inicijativi treba dorada i da nije usaglašena sa svih šest načelnika opština Istočnog Sarajeva.

Ovo je još jedan dokaz da je i grad Istočno Sarajevo u finansijskoj krizi.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here