Naslovna Izdvajamo Danica Grujičić otkriva koju vakcinu će primiti

Danica Grujičić otkriva koju vakcinu će primiti

0

Ukoliko Institut za virosologiju, vakcine i serume „Torlak“ počne sa proizvodnjom ruske vakcine Sputnjik V, prva ću primiti to cjepivo, kaže prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Ona objašnjava da još ima dobar nivo antitijela jer je preležala koronu, kao i da očekuje da će on opasti do aprila-maja kada bi bilo preporučljivo da primi vakcina.

– Nadam se da će do tada krenuti proizvodnja kod nas. Znamo da su naši stručnjaci bili u Rusiji i da bi ruska delegacija uskoro trebalo da dođe u Srbiju i posjeti „Torlak“. Očekujem da tada dođe do dogovora o proizvodnji cjepiva kod nas. To mi je najveća želja i bio bi to povratak „Torlaka“ na velika vrata. Vjerovatno će biti problema da se dobiju međunarodne licence koje su izgubljene. Pozvala bih na odgovornost one koji su dozvolili da ih takva institucija izgubi – rekla je Grujičić.

Ona ističe da bi bilo fenomenalno ako bi Srbija uspjela da postane vakcinalno suverena država.

– Tada ne bismo zavisili ni od koga i mogli bismo da pomognemo i drugim zemljama. Treba se sjetiti da je „Torlakova“ be-se-že vakcina bila jedna od najboljih u svijetu – kaže dr Grujičić.

Ona je ubijeđena da nema prepreka da se vakcina protiv virusa korona pravi u Srbiji i da je to sasvim moguće uz nabavku odgovarajuće opreme. To bi doprinijelo i da se u zemlji zadrže stručni mladi ljudi poput imunologa, molekularnih biologa i virusologa, a time bi se pojačali bazična nauka i ispitivanja.

(Srpskainfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: