23.7 C
Banja Luka

Dodik brani porodicu, a ko će odbraniti budžet od porodice?

Predsjednik SNSD Milorad Dodik u NSRS zaprijetio je javno svima “da mu ne diraju u porodicu”, iako je čitavu porodicu odavno prikačio na budžet Republike Srpske.

Dodikova kćerka Gorica već mjesecima vodi svoj rat sa neistomošljenicima preko twittera, napadajući sve redom.  Iako od njene elokvencije, obrazovanja i kulture izražavanja mnogo veću korist ima opozicija u Srpskoj, “prva kćerka” se ničim izazvana sama uključila u političku scenu u pokušajima da odbrani tatine politički neodbranjive poteze.

Gorica Dodik na egzotičnim putovanjima

“Prestolonasljednik” Igor je možda bio dijete u vrijeme kada je dobio svoj prvi kredit od 3 miliona maraka, ali danas je on član Glavnog odbora SNSD-a, neko ko odlučuje o finansijskim tokovima u Srpskoj kao i o kadrovskoj politici vladajuće koalicije.

Sve veće javne nabavke idu preko njega, kao i sva značajnija postavljanja i imenovanja u Republici Srpskoj, a kada se pogleda unazad i on je svojom sposobnošću i potezima mnogo više uradio na rušenju vlasti nego na učvršćivanju.

Da je situacija upravo takva, govori i podatak da Dodik najveći pritisak unutar SNSD trpi upravo zato što mu njegovi ljudi zamjeraju to što su stranku preuzeli porodica i kumovi i da je to  jedan od glavnih razloga sunovrata SNSD u posljednje vrijeme.

Igor Dodik na sjednici SNSD-a

Sve to ne bi bio ni najmanji problem da uža i šira porodica, kao i kumovi, nisu već dokumentovani od strane bezbjednosnih službi iz regiona kao lica sklona korupciji i povezana sa bezbjednosno veoma interesantnim licima u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Austriji i Rusiji. O firmama, odnosno fiktivnim vlasnicima firmi koje pripadaju porodici Dodik bilo je riječi i ranije ali će tek biti riječi.

Uprkos trudu, postoje ozbiljne indicije da porodica u vrijeme pandemije gradi vilu (od 2300 m2) u centru Banjaluke od 10 miliona maraka, a u ovoj godini takođe pokreću TV kuću (Una TV) sa studijima u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Banjaluci, u koju ulažu preko 30 miliona maraka, takođe preko fiktivnih osnivača.

Sve ovo predstavlja samo mali dio porodičnog biznisa, dok ćemo o ostalim “investicijama” pisati u narednim danima. Za to vrijeme, Dodik sa skupštinske govornice prijeti građanima da “više nikad ne spominju porodicu”, što bi se moglo desiti u slučaju da Dodik prste svoje porodice izvuče iz džepa građana Republike Srpske.

Onda vjerovatno niko ne bi “spominjao porodicu”, mada u samom SNSD-u ima onih koji smatraju da Dodik odavno nema takvu moć nad sopstvenim potomstvom, odnosno, da su se stvari odavno otele kontroli.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here