18.7 C
Banja Luka

Mališani na udaru: Za sedam dana 26 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije

Domovi zdravlja u Srpskoj su za sedam dana, od 18. do 24. oktobra, prijavili 2.718 slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 695.

U bolnicama u Republici Srpskoj u ovoj sedmici prijavljeno je 26 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), i to 24 oboljela u Opštoj bolnici Gradiška i dva u Univerzitetskom kliničkom centru RS. U ovom periodu nije bilo smrtnih ishoda od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Od početka ove sezone, u RS je ukupno je prijavljeno 8.385 slučajeva ARI infekcija, 2.494 ILI infekcije, te 80 slučajeva SARI infekcija.

– Najveći broj oboljelih od ILI infekcija je u uzrasnoj grupi od 30 do 64, dok je u kategoriji SARI infekcija najviše oboljelih u uzrasnoj grupi do četiri godine – saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

 

U pomenutoj sedmici, na virus gripa u Srpskoj nije testiran nijedan uzorak od pacijenata sa SARI ili ILI infekcijom.

– Prema podacima kojima raspolaže Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), aktivnost virusa gripa je na niskom nivou širom evropskog regiona. Virusi influence su sporadično detektovani, a registrovana je cirkulacija virusa influence tipa A i B. Zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo. U narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u staračkim domovima. Trajanje posjete treba svesti na minimum, u posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt s oboljelim – savjetuju u IJZ RS.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here