Naslovna Crna Hronika Medvjed napao čobanina i stado ovaca

Medvjed napao čobanina i stado ovaca

0

ŽEPČE – Čobanin Sinan Čizmić i nekoliko ovaca povrijeđeni su kada je mladi medvjed, prije dva dana, iznenada tokom noći utrčao u njegovo stado u Dubravama kod Željeznog Polja.

Uplašeni ovčar je, kako navode lokalni mediji, u samoodbrani ustrijelio mladunče ove zaštićene vrste divljači.

Lovačko društvo Orlovik, kako piše portal Zepce.ba, obavijestili su nadležno ministarstvo o događaju i poduzeli sve zakonske radnje jer se radi o zaštićenoj vrsti medvjeda.

„Srećom, ozbiljnijih posljedica nema, a lakše povrijeđeni čovjek je na vrijeme zbrinut u žepačkom Domu zdravlja“, rekao je Almir Mandžuka, predsjednik LD Orlovik.

Kako dalje navodi, od ovoga ne treba praviti dramu, ali preporučuje gljivarima da s oprezom ulaze u šumu i da su medvjedi najopasniji kada su u društvu mladunaca.

„Učiniće sve da zaštite mlade medvjede. Ako se čovjek nađe u njihovoj blizini, to mogu protumačiti kao napad i onda može da dođe do vrlo opasne situacije u kojoj nenaoružan čovjek nema nikakve šanse da preživi“, naveo je Mandžuka.

Po fotografijama koje su objavljene procjenjuju da je riječ mlađem medvjedu, ne starijem od dvije godine. Službenici policijske stanice Žepče, na licu mjesta su sačinili zapisnik.

Podsjećamo na nedavni slučaj kada je medvjed u štali u Ilijašu rastrgao junca, a njegove ostatke ostavio je u obližnjem potoku.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: