Naslovna Najnovije Napad Rusije na Ukrajinu, doveo do najveće krize u svijetu još od...

Napad Rusije na Ukrajinu, doveo do najveće krize u svijetu još od 2. svjetskog rata

0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je napad Rusije na Ukrajinu doveo do najveće bezbjednosne krize u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Stoltenberg je za beogradski Kurir naveo da je Rusija namjerno pogoršala krizu hrane i energenata, što „pogađa milijarde ljudi širom svijeta“.

On je rekao da će NATO saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu, vojno i finansijski.

„Dugoročno gledano, pomoći ćemo Ukrajini da pređe sa opreme iz sovjetske ere na modernu opremu NATO, da unaprijedi interoperabilnost, kao i da dodatno ojača svoje odbrambene i bezbjednosne institucije“, izjavio je Stoltenberg.

U vezi sa saradnjom Srbije i NATO, on je rekao da postoji blizak i dugoročan partnerski odnos, zasnovan na „političkom dijalogu i praktičnoj saradnji“, uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

„Naša praktična saradnja pokriva više oblasti i oblikovana je na način koji najviše odgovara konkretnim potrebama i interesima Srbije. Na primjer, radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara. Pomažemo Srbiji na reformama njenih bezbjednosnih snaga i institucija“, naveo je Stoltenberg.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube